Utorak, 14 Ožujak 2017 20:25

Žena izgubila nogu nakon što je zbog tampona doživjela toksični šok

Sindrom toksičnog šoka pojavljuje se rijetko, a tada žene jedva ostaju žive.

Lauren Wasser (29) žalit će cijelog života što je umjesto higijenskih uložaka izabrala tampone.

Ovo je njena priča:

U oktobru 2012. godine Lauren se nije osjećala dobro, ali imala je menstruaciju pa nije toliko obraćala pažnju na to. Pripisala je to simptomima ciklusa. Ali, kasnije tog dana bilo joj je toliko loše da se nije mogla držati na nogama.

Njena majka se zabrinula kada se nije uspjela čuti s kćeri pa je na njenu adresu poslala policiju, što joj je zapravo spasilo život.

Policajci su je pronašli na podu kupatila i hitno su je prevezli u bolnicu. Temperatura joj je prelazila 40 stepeni. Imala je jak srčani udar, a unutarnji organi su joj počeli otkazivati.

Bila je na rubu smrti. Minute su bile u pitanju.

Tampon koji je imala u sebi su izvadili i poslali ga u laboratorij na analizu. Nalazi su ukazali na sindrom toksičnog šoka.

Ljekari su nesretnu djevojku stavili u medicinski induciranu komu. Trbuh joj je oticao dok su joj u tijelo upumpavali posebnu tekućinu kojom su pokušali isprati što više toksina, pišeThe Hearty Soul.

"Trbuh mi je bio ogroman. Imala sam cjevčice svuda po sebi. Nisam mogla govoriti, a bol je bila toliko jaka kao nikada u životu",  prisjetila se kasnije Lauren.

Uspjeli su joj spasiti život, ali za desnu nogu nije bilo spasa, morali su je amputirati od koljena naniže.

Bila je zahvaćena gangrenom. I prste na lijevom stopalu su morali ukloniti, jer je tkivo odumiralo.

"Htjela sam se ubiti kada sam iz bolnice došla kući. Dugo mi je trebalo da shvatim kako i dalje vrijedim, kako sam i dalje lijepa",  rekla je i dodala da ju je njen slučaj i to što je proživjela motiviralo da postane aktivistica koja upozorava žene diljem svijeta na sindrom toksičnog šoka.

Lauren danas radi kao model i objavljuje svoje fotografije na Instagramu.

Izvor: Radiosarajevo.ba 

Preporučujemo:

Stres – poljubac smrti

Biohemičar prof. dr Zoran Vujčić o zdravoj ishrani, o kozmetici, vakcinaciji djece, raznim prodavcim

Oprez: Jasni znakovi da vam tijelo ‘puca’ od stresa