Petak, 17 Ožujak 2017 01:23

Oxford pokreće program: Ulažu 10 miliona funti za istraživanje marihuane

Univerzitet u Oxfordu pokreće istraživački program vrijedan 10 milijuna funti kako bi istražili utjecaj medicinske marihuane u liječenju boli, karcinoma i upalnih bolesti.

Do pokretanja programa dolazi zbog sve većih istupa članova britanskog parlamenta koji žele da se marihuana legalizira u medicinske svrhe. Oxford će program raditi u suradnji s kompanijom Kingsly Capital Partners te se na taj način žele stvoriti globlani centar izvrsnosti za istraživanja kanabisa, piše Telegraph.

Program je podržao i glumac Sir Patrick Stewart koji je koristio medicinsku marihuanu kako bi liječio osteoartozu. On je rekao za Telegraph kako je dobio od doktora u Los Angelesu dobio legalno odobrenje za upotrebu proizvoda na bazi kanabisa kako bi liječio svoju bolest. 

"Zbog rezultata tokom svog iskustva, entuzijastično podupirem istraživanje Univerziteta u Oxfordu", rekao je Stewart te dodao kako se nada da će istraživanje pomoći njemu i milionima drugih ljudi diljem svijeta.

Trenutno niti jedna politička opcija u Velikoj Britaniji službeno ne podržava legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, no stranke poput Zelenih i Liberalnih demokrata neko vrijeme su ukazivali na potrebu legalizacije. 

Izvor: Radiosarajevo.ba