Nedjelja, 19 Ožujak 2017 16:05

Sirup za poboljšanje krvne slike

Loša krvna slika, odnosno nedovoljan broj crvenih krvnih zrnaca kao i nizak nivo željeza izaziva slabost, loš imunitet i umor. Ako ste blijedi, osjećate se umorno i pospano, moguće da vam je oslabila krvna slika.

Brojni su uzroci koji mogu utjecati na vašu krvnu sliku, a neki od njih su nezdrava ishrana sa slabom upotrebom voća i povrća. Nema potrebe da uzimate vještačke lijekove koji donose više štete nego koristi, kada uz prirodne sastojke možete značajno poboljšati krvnu sliku i povećati broj eritrocita u krvi.

Za anemične osobe preporuka je da u ishranu uvrstite što više namirnica bogatih željezom. Od povrća treba konzumirati psalj, grašak, žitarice, špinat, a od mesa džigericu, ribu, tunjevine…

Evo recepta za sirup koji vam može pomoći.
Sirup za poboljšanje krvne slike

Sastojci:
1 kg cvekle
1 kg šargarepe
1 kg jabuka
4 limuna
250 gr meda

Priprema: Izrendajte cveklu, šargarepu i jabuku, dodajte sjeckani limun i med i ostavite da odstoji dvadeset četiri sata. Procijedite kroz gazu i sipajte u staklenu flašu koju bi trebalo da držite u frižideru.

Upotreba: Svakog jutra popijte po jednu rakijsku čašicu ovog sirupa.

Cvekla je veoma bitan sastojak ovog recepta jer je puna minerala i vitamina, među kojima i izuzetno rijedak B12, a sadrži visok procenat željeza što je bitno za anemične osobe.

Šargarepa također spada u najzdravije povrće zbog svog antioksidanskog dejstva, a također povoljno djeluje na kožu i vid.

Jabuka je možda i najrasprostranjenija voćka na svijetu. Nema veliku energetsku vrijednost pa je pogodna za dijetalnu ishranu, ali je zato bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima.

Limun je pun vitamina C, a također ubrzava razgradnju masti, jača imunitet…

Med spada u visokohranljivu namirnicu koja se lako vari.

Izvor: prirodnilijek.info