Ponedjeljak, 27 Ožujak 2017 01:23

Tromi ste i iscrpljeni: Hranom pobijedite proljetni umor

Proljeće je doba novih poduhvata, pa nam je potrebna promjena prehrane koja će pružiti dovoljnu količinu energiju.

Tzv. “proljetno čišćenje” ne mora se odnositi samo na kuće i stanove, nego i na tijelo te organizam. Zima je oslabila naš imunološki sistem koji se, unatoč vitaminu D kojeg crpimo iz sunca, ne može tako lako oporaviti.

Hladno razdoblje te masna prehrana doveli su do nedostatka vitamina C.

Evo šta biste trebali staviti u tanjir kako bi se izborili sa proljetnim umorom:

VOĆE

Hrana koju od djetinjstva jedemo za užinu ili poslije jela. Roditelji su nam često napominjali kako je voće dobro i zdravo. I bili su u pravu.

Banane se sastoje od fruktoze, glukoze i saharoze. Fruktoza je dominantna. Razgrađuje se brže od ostalih šećera, pa su banane izvrsna hrana i za dijabetičare. Nadalje, u njima se nalazi aminokiselina koja se u tijelu pretvara u serotonin, a on pomaže pri opuštanju i osjećaju sreće. Također, banane možemo jesti same, ali ih i kombinirati u frapeima i jogurtima.

Jabuke su voće koje sadrže vrste vlakana zaslužnih za čišćenje organizma od štetnih stvari i bakterija te smanjenja Holesterola. Dobre su u borbi protiv Hroničnoga umora, vrtoglavica i visokoga pritiska, pa nam omogućuju miran san. Jabuke se preporučuje jesti nekoliko sati prije ili poslije obroka kako bi njihova funkcija bila brža.

Narandže su bogate vitaminom C koji vrlo brzo otklanja umor i pruža energiju. Također, u njima se nalazi i kalij koji održava rad mišićnog i živčanoga sistema. Za proljetne i ljetne dane najbolje je piti osvježavajući sok od narandže.

Borovnice obiluju vitaminima B2, C i E. Pune su antioksidansa koji štite moždane ćelije i poboljšavaju mentalne sposobnosti. Dobre su u borbi protiv infekcije urinarnoga trakta, začepljenja disajnih sistema te holesterola.

POVRĆE

Sastoji se od vitamina, minerala i celuloze, pa su odličan izvor energije i sredstvo za mršanje.

Kelj je vrsta povrća koju mnogi od nas nisu voljeli kao djeca. No, sastoji se od vlakana i masnih kiselina koje pomažu čišćenju organizma i održavanju energije. U njemu su prisutni vitamini koji pravilnom i redovnom konzumacijom štite od srčanih oboljenja.

Špinat se sastoji od željeza koje je dobro za energiju te od minerala poput kalija, odličnog za srčani sistem ili pak kalcija važnoga za dobar i pravilan rast kostiju.

PROTEINI

Termin koji često čujemo od onih koji se bave sportom. Iako postoje nadomjesci za tu vrstu prehrane, ipak je bolje pojesti ono izvorno.

Jaja su najbolji izvor proteina, pa ne čudi što su i najbolja namirnica za dobro jutro i veseli dan. Sastoje se od aminokiselina koje pomažu u obnovi organizma te pružaju dovoljno energije. Jaja se jednostavno pripremaju te ih je moguće jesti kuhana, pečena ili kao omlet.

Jogurt je možda namirnica koja nije prisutna u svakom domaćinstvu, ali bi trebala biti. Odličan je za održavanje vitke i zdrave linije. Bakterije koje se nalaze u jogurtu najbolji su prirodni probiotici, pa se preporučuje njihovo konzumiranje za vrijeme terapije antibioticima. Također, vitamini čuvaju srčani i živčani sistem i sprečavaju prehlade i visok krvni pritisak.

 

Postoje i drugi izvori energije poput tamne čokolade koja sadrži kofein i nizak nivo šećera, čistog mesa, kao što je piletina.Ove namirnice prilično su jeftine i početkom proljeća lakše dostupne.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Stres – poljubac smrti

Biohemičar prof. dr Zoran Vujčić o zdravoj ishrani, o kozmetici, vakcinaciji djece, raznim prodavcim

Oprez: Jasni znakovi da vam tijelo ‘puca’ od stresa