Petak, 15 Srpanj 2016 02:04

Ulagati u djevojčice u tinejdžerskom dobu

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana stanovništva je "Ulaganje u djevojčice u tinejdžerskom uzrastu" jer je ocijenjeno da se djevojke u toj dobi širom svijeta susreću s većim izazovima od mladića
Predstavništva UNFPA-a, vlade i zajednice ovaj dan obilježavaju od 1990. godine da bi se podigla svijest o važnim pitanjima koja tiču stanovništva i razvoja.

“U mnogim zemljama, porodice i zajednice smatraju da je djevojka, čim stupi u  pubertet, spremna za brak, trudnoću i porođaj. Tada se može desiti da je primorana da se uda i da napusti školu”, upozoravaju iz UNFPA-a.
Bez obrazovanja, lošeg zdravlja i s veoma malo ili nimalo kontrole nad vlastitim tijelom, njenu je budućnost lako usmjeriti u pravcu u kojem ona možda nikada ne bude u stanju ostvariti svoj potencijal, a posebno ako spada u ranjivu skupinu, živi na selu ili je iz siromašnog domaćinstva.
Kada pak tinejdžerka ima moć, sredstva i informacije koje joj omogućuju da sama donosi odluke u životu, mnogo je veća mogućnost da će ona svoj puni potencijal i ostvariti i postati inicijator pozitivnih promjena u svojoj porodici, zajednici i društvu, istaknuto je u saopćenju.

Izvršni direktor UNFPA Babatunde Osotimehin je potrebnim naglasio ulaganje u zaštitu zdravlja djevojčica i djevojaka, uključujući tu i zaštitu njihovog seksualnog i reproduktivnog zdravlja da bi im se omogućio pristup kvalitetnom obrazovanju i proširile ekonomske mogućnosti, uključujući i one za dostojanstven rad.
Dodao je da novi Program održivog razvoja do 2030. koji su se države obavezale realizirati, predstavlja jedinstvenu priliku da djevojke u tinejdžerskom uzrastu ostvare svoja prava i težnje, ali i transformiraju svijet.
Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini živi oko 4,5 posto djevojčica u dobi od 13 do 19 godina. Samim tim, postoji obaveza za osnaživanjem ove populacije, kroz zaštitu njihovih ljudskih prava, što podrazumijeva i zaštitu od ranog sklapanja braka, promoviranje univerzalnog pristupa informacijama i uslugama, uključujući i zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

UNFPA vlastima u BiH pruža tehničku i finansijsku podršku za donošenje strateških odluka kojima se investira u zdravlje i obrazovanje tinejdžerki i omogućava djevojčicama i djevojkama da ove usluge koriste kada su im potrebne.
Neke od aktivnosti koje UNFPA promovira su podrška u razvoju omladinskih politika, platforme koje omogućuju jačanje društvenog položaja, odnosno osnaživanje te angažman mladih, organiziranje forumskih pozorišnih predstava o prevenciji ranih brakova i senzibilizacija djelatnika u zdravstvenom sektoru prema potrebama mladih.
“Usprkos postignućima u pružanju zdravstvenih i obrazovnih usluga namijenjenih tinejdžerkama, u BiH treba uraditi još puno toga. Podaci pokazuju porast broja poroda među tinejdžerkama od osam na svakih 1.000 porođaja, na 11 na 1.000 porođaja”, upozorila je predstavnica UNFPA za BiH Doina Bologa.
Istaknula je da je potrebno djevojke u tinejdžerskoj dobi osnažiti da bi mogle donositi važne životne odluke i time doprinositi društvenom napretku.

Izvor: FENA

Preporučujemo:

Mama pjevala bebi: Njena reakcija je nešto najslađe što ćete vidjeti danas! (VIDEO)

Savjeti: Mudar trik kojim je tata od mene napravio ljubitelja knjiga sa osam godina

Kad roditelj nesvjesno uništava dijete: 10 poteza koji ostavljaju teške posljedice na psihu!