Subota, 01 Travanj 2017 19:56

Šta se dogodi s organizmom ako dvije sedmice izbacite šećer

David Zinczenko, u saradnji s vodećim američkim nutricionistima, osmislio je takozvanu dijetu bez šećera koja je ubrzo postala hit.

Pogledajte koje su sve dobrobiti ljudi uočili kada su se odrekli šećera na samo dvije sedmice. Razina energije je porasla, krvni pritisak i holesterol su se smanjili, struk se smanjio, a čak je i mišićni tonus postao bolji.

Osjećat ćete se manje gladnima

Kada počnete gubiti kilograme, vaši će hormoni prepoznati da se nešto događa. Dijeta bez šećera se temelji na korištenju vlakana kako bi usporila razgradnju ugljikohidrata u vašem tijelu. Isto tako, vlakna će vam pomoći da se uvijek osjećate punima.

Trbuh će vam postati ravniji

Jedna od prvih stvari koju ćete početi primjećivati svakako je ravniji trbuh. I to u svega nekoliko dana. Unos vlakana, a smanjenje ugljikohidrata, posebice jednostavnih, dovest će do toga da će se vaša crijeva početi drukčije osjećati. Osim toga, uskoro će se početi gubiti masne naslage i primijetiti ravniji trbuh jer se neće imati od čega tako brzo skupljati kao što jesu od šećera.

Povećat će se mišićna masa

Prerađeni šećer ima itekakve veze sa sarkopenijom, staračkim slabljenjem, odnosno postupnim gubljenjem mišićne mase. To se događa jer šećer blokira sposobnost tijela da sintetizira proteine u mišiće. Smanjenjem unosa šećera održat ćete svoje mišiće mlađima i jačima. Na taj ćete način moći reducirati ozljede i postati efektivniji.

Porast će vam količina energije

Usporavanjem apsorpcije ugljikohidrata u tijelo, učinit ćete i mozak i tijelo sitijima. Nećete više posezati za brzim načinima podizanja energije u obliku čokoladica i sl. Nakon što dvije sedmice potpuno budete izbjegavali šećer, kasnije ih postupno uvodite u svoju dnevnu prehranu. Međutim, nipošto nemojte pretjerivati i vraćati se na staro.

Izvor: Radiosarajevo.ba