Petak, 15 Srpanj 2016 02:21

Kako zaštiti ljubimca od ljetnih vrućina

Ljeto je tu i sigurni smo da lepeze, klima uređaji i ventilatori rade na veliko, no nadamo se kako niste zaboravili i na svoje ljubimce. I oni moraju biti sigurni od ljetnih vrućina
Iako su sva živa bića osjetljiva na vrućinu, naši ljubimci ne znaju nam reći da su žedni ili da ih jastučići na šapama peku dok hodaju po ulici, pa valja obratiti pažnju na to da i životinjama ljeto prođe ugodno.
Mogući simptomi sunčanog udara kod pasa su crvenilo u ušima i na jeziku, gusta ljepljiva slina, povraćanje, vrlo ubrzano disanje i glasno dahtanje, te proljev. Sklonite svog ljubimca sa Sunca tijekom nepodnošljivih temperatura. Pronađite mu mjesto u hladu i dajte mu veliku zdjelu vode. Voda ne treba biti hladna.

Psi se ne znoje (osim u području njuške i kroz šape), već disanjem reguliraju svoju tjelesnu temperaturu. Pseća normalna tjelesna temperatura je oko 38 Celzijevih stupnjeva. Na oko 41 Celzijevog stupnja psu je život u opasnosti.
Psi koji pate od srčanih problema, viška kilograma ili su stariji imat će dodatne probleme tijekom ljeta. Pasmine koje će također više patiti tijekom vrućina su one koje imaju spljošten nos poput buldoga i mopsa, te bernardinci i ši-cui.
Najvažnije je po ljeti pobrinuti se da vam ljubimac uvijek ima zdjelicu punu vode. Nemojte šetati psa po najvećoj vrućini jer će dobiti opekline na jastučićima. Šećite ga rano ujutro i kasno navečer.Skraćivanje dlake pomaže, no ne skroz do kože. Psi moraju imati dlaku kako bi se zaštitili od Sunčevih zraka.

Izvor: tportal.hr