Petak, 15 Srpanj 2016 02:26

Zašto se mačke plaše krastavaca?

Još nekoliko godina i automobili će nam se vjerojatno sami voziti, no mačke su još uvijek pune misterija. Dobar primjer je pitanje zašto se te nečujne grabežljivice toliko plaše krastavaca
Naši lavići i tigrići s kojima živimo nemaju baš najbolje mišljenje o nama – vide nas kao nevažne cimere i ne pretjerano pametne mačke bez dlake. No dok možda ne gaje pretjerani strah od nas, krastavci ih prestravljuju. Koji vrag?

Većina snimaka u kojima se vidi taj bizaran strah pokazuju vlasnike koji mačkama dok ne gledaju u njihovom smjeru iza leđa stavljaju krastavac. Jednom kad ugledaju to povrće, mačke uglavnom reagiraju totalnom panikom.
S obzirom da nema snimki na kojima imaju priliku polako prići krastavcu, lako je moguće da mačke zapravo reagiraju na neočekivanu situaciju, a ne zeleno povrće kao takvo. 
Štoviše, doktor Roger Mugford, specijalist za životinjsko ponašanje, kaže kako bi bilo što neočekivano dalo potpuno iste rezultate. Mačke ne vole iznenadne promjene i sumnjičave su kad su u pitanju glasne stvari koje se brzo miču. Iako krastavac ne odgovara tom opisu, u slučaju snimki u kojima vlasnici svojim ljubimicama potajice stavljaju povrće iza leđa svakako se radi o neugodnom iznenađenju.

Izvor: tportal.hr