Petak, 15 Srpanj 2016 02:29

Ovo su znakovi dugovječnosti kod mačaka

Nije lako pogoditi je li neka promjena kod ljubimca jednostavno znak starenja ili je u pitanju simptom neke bolesti. Kad navrše 15 godina, mačke se smatraju starcima, no to ne mora značiti da su pri kraju života
Stručnjaci su proučili mačje starenje i pronašli nekoliko pokazatelja dugovječnosti. 
Zdrava starija mačka morala bi moći i dalje igrati se i skakati. Naravno, neće moći skočiti kao prije, no još uvijek će imati iste navike i porive. 

Starije mačke ne bi smjele gubiti na težini, no možete očekivati da će im se dlaka prorijediti. Mačke s godinama, kao i ljudi, mogu posijediti, s tom razlikom da im brkovi mogu postati crni.
Zdravim starijim mačkama koža će se početi ljuštiti, a krzno će im izgubiti sjaj. Nije čudno ako dobiju sklerozu leće koja se očituje kroz plavu izmaglicu u oku.
Starijim mačkama nokti će češće pucati, a i čula će im malo otupjeti. No dok god ne zahtijevaju posebnu skrb, mačke se smatraju zdravima.
Zdrave starije mačke imat će drugačije zube – od žućih do prozirnih – no ne bi smjele imati probleme s desnima. Zubi bi im trebali ostati cijeli, a u ustima ne bi smjele imati upale.

Izvor: tportal.hr