Nedjelja, 23 Travanj 2017 21:36

Šta su radili poznati prije zvjezdanog statusa: Bili grobari, konobari, tesari, poslastičari...

Sjaj i glamur nisu uvijek bili prirodno okruženje naših poznatih muzičara, glumaca reditelja, umjetnika, pisaca... Mnogi od njih radili su sve i svašta, prije nego su postali uspješni, bogati i poznati.

Jedna od najvećih zvijezda na Balkanu iz oblasti zabavne muzike, Edin Dervišhalidović Dino Merlin, završio je bravarski zanat i nekoliko godina je bio zaposlen u preduzeću Pretis u Vogošći. Ali, onda su došla "kokuzna vremena" i Dino se umjesto čekića prihvatio mikrofona.

Enis Bešlagić, danas jedan od omiljenih glumaca, sa 16 godina je rodni Tešanj zamijenio Njemačkom. Jedno vrijeme je radio kao čistač, da bi nakon tri mjeseca ribanja ureda počeo raditi na groblju u Münchenu. O ovom dijelu svog života Bešlagić je napisao scenarij i već godinama pokušava snimiti film, ali, zbog nedostatka finansijske podrške, to još uvijek nije ostvario.

Veliki humanista, gitarista, kompozitor i tekstopisac. Zvijezda pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih. Gospodin... Elvis J. Kurtović po zanimanju je diplomirani inžinjer građevine, a jedno vrijeme radio je u Vodoprivredi na Grbavici.

Njegov folk kolega, tesar Halid Bešlić, građevinske skele zamijenio je binom i izrastao u vodeće ime folk muzike. Imao je, ambicije da se po završetku srednje škole upiše i na Građevinski fakultet u Sarajevu, ali onda su došli dijamanti, suho zlato i brilijanti, a sve ostalo je legenda. I rahmetli Meho Puzić nadimak Kennedy je dobio na građevinskoj skeli, izvjesno vrijeme radeći kao zidar.

Folk diva Hanka Paldum završila je trogodišnju trgovačku školu. Nema radnog iskustva u toj struci, a danas je pjevanje ukombinovala sa privatnim biznisom, i ponosna je vlasnica buregdžinice u Sarajevu.

Glumac Tarik Filipović prve je novce zaradio kao konobar i kolporter. Htio je, kaže, zaraditi za ljetovanje, iako mu je tata htio to platiti. Glumac i voditelj prvu je platu dobio s nepunih 17 godina.

Dječiji pisac Fahrudin Kučuk prije rata bio je jedan od poznatijih poslastičara u Sarajevu. 

Ovo su samo neka od poznatih imena i njihova iskustva prije nego su ostvarili impresivne karijere i upisali se na zvjezdano nebo.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Edo Maajka preko Facebooka traži da posudi Ladu Nivu

Kakav je život zapravo vodio Bogoljub Mitić Đoša

Preminuo poznati srpski glumac Bogoljub Mitić Đoša