Utorak, 25 Travanj 2017 18:00

Dječiji festival: Djevojčica iz serije "Elif" stigla u BiH

Dječiji festival, čiji je peti put organizator Institut Yunus Emre, bit će održan sutra u Zenici, a očekuje se prisustvo više od 7.000 osoba.

Na hiljade djece u osnovnim školama u sedam kantona u BiH koja u okviru projekta "Moj izbor je turski" uče turski jezik imat će priliku da i ove godine uživaju u bogatom kulturno-zabavnom programu.

Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu podsjetio je na današnjoj konferenciji za novinare u turskoj ambasadi u Sarajevu da su 2011/2012. pokrenuli ovaj projekat koji danas broji više do 7.000 učenika. 

Kako je kazao, trude se da sprovode različite aktivnosti u BiH. 

"Od 2015. nastavljamo sa našim projektom bratimljenja škola. Od prošle godine 120 škola u BiH ima svoju bratsku školu u Turskoj", pojasnio je Yaman. 

Prema njegovim riječima, rade i na osposobljavanju nastavnika turskog jezika kako bi poboljšali kvalitet nastave. Yaman je podsjetio da su tokom ove godine otvorili kabinete turskog jezika u 15 škola. Najavio je da će nastaviti s radom kako bi omogućili kvalitetnu nastavu i prostor za učenje turskog jezika. 

Yaman je kazao i da petu godinu organizuju Dječiji festival. 

"To je velika zabava i uzbuđenje za naše učenike. Pored naše djece iz BiH imat ćemo i nastup Hajrudina Varešanovića", istaknuo je Yaman i zahvalio se svima koji su podržali ovaj projekat. 

Poručio je da učenici najviše biraju turski jezik zbog toga što je Turska bratska zemlja ali ima i onih koji su turski izabrali zbog turskih serija.

Yaman je dodao da je posljednjih godina mnogo onih koji biraju turski zbog zaposlenja. 

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc sutrašnju aktivnost vidi kao ulaganje u budućnost. Ukazao je na značaj organizovanja Dječijeg festivala. 

"BiH je posebno značajna za Tursku. Djeca iz BiH i djeca iz Turske su sigurnost naše saradnje", istaknuo je Koc. Zahvalio se djevojčici iz serije Elif koja je doputovala u BiH da prisustvuje sutrašnjem Festivalu.

Ove godine na festivalu nastupit će Hajrudin Varešanović, osnivač grupe Hari Mata Hari i Isabella Damla Guvenilir, glavna glumica u seriji Elif.

Varešanović je izrazio zadovoljstvo što će prisustvovati Festivalu i podsjetio da je i ranije sarađivao sa Institutom Yunus Emre. 

"Obrazovanje je nešto što gradi društvo", dodao je Varešanović.

Isabella Damla Guvenilir, glavna glumica u seriji Elif djeci s kojom će se sutra družiti u Zenici poručila je da nastave učiti turski jezik. 

"Turski jezik je predivan jezik. BiH mi se jako svidjela. Prvi put sam ovdje i jako mi se svidjelo ono što sam vidjela", dodala je Guvenilir.

Osim koncerta grupe Hari Mata Hari, prisutni će moći uživati i u pjesmama na turskom i bosanskom jeziku koje će izvoditi djeca koja uče turski jezik. 

Festivalu će, pored djece i njihovih nastavnika, prisustvovati i veliki broj zvaničnika, među kojima i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar kulture i turizma Turske Nabi Avci. 

Današnjem predstavljajnu Festivala prisustvovao je i direktor Turkish Ziraat banke BiH Ali Riza Akbas, čija je banka ujedno i jedan od ovogodišnjih sponzora. 

Akbas je kazao da su oni kao turska državna institucija i pored svih trgovačkih i ekonomskih aktivnosti dužni da podrže i podstaknu i društvene aktivnosti poput Dječijeg festivala. 

Cilj im je, istaknuo je, da zabave djecu i doprinesu njihovoj budućnosti i uspjehu. 

"Jezik je jako važan u životu svakog čovjeka, učenje jezika od malih nogu je jako važno", pojasnio je Akbas.

Program u Zenici počinje sutra u 13 sati.

Izvor: Radiosarajevo.ba 

Preporučujemo:

Balašević: U Tuzli sam ja domaći, na svome

Indira napustila grupu Colonia nakon 21 godine

Pogledajte novi videospot Dubioza kolektiva: "Himna generacije" je pjesma o ljubavi prema sekiraciji