Srijeda, 26 Travanj 2017 16:08

Popularna "Elif" izazvala oduševljenje hiljada mališana u Zenici

Predsjednik Instituta Yunus Emre Seref Ates u obraćanju hiljadama ljudi, uglavnom mališanima iz svih dijelova BiH, na Dječijem festivalu u Zenici je poručio da ovaj praznik nije samo praznik djece u Turskoj nego i praznik djece u BiH.

Himnama Bosne i Hercegovine i Turske počeo je Dječiji festival, kojem ove godine prisustvuje više od sedam hiljada mališana iz svih dijelova BiH. Ates je na početku obraćanja pozdravio prisutne i poželio im dobrodošlicu.

Mišljenja je da je BiH zemlja u kojoj se sa puno uzbuđenja slavi 23. april – Dan djeteta.

- BiH je dala mnogo šehida na putu odbrane svog suvereniteta. Ovaj praznik nije samo praznik suvereniteta, ovo je praznik djece - pojasnio je Ates ističući da postoji mnogo dana koji se obilježavaju - Dan žena, očeva...

Kako je kazao, "ovaj praznik nije samo praznik djece u Turskoj nego i praznik djece u BiH". Ates je izrazio nadu da će ovaj praznik biti podijeljen i sa svom djecom svijeta.

- Život se sastoji od četiri poglavlja. Vi, djeca ste na početku svog života. Turska omladina, djeca, nacija, svi vas vole i mi se ne stidimo to podijeliti. Ljubav je jedino bogatstvo koje se povećava dijeljenjem - dodao je Ates.

Čestitao je još jednom Dan djeteta koji se i u BiH slavi u proljeće.

- BiH je jako važna za nas i vi to jako dobro znate. Vi ste došli iz svih krajeva BiH, obogatili ste ovaj naš dan, zajedno ste tu sa nama, hvala vam puno na dolasku - poručio je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Kako je kazao u obraćanju prisutnima, birajući turski jezik, na jedan način su osigurali svoju budućnost.

- Naravno, ovo je vaš dan, vi ste danas najvažniji - istakao je Koc. Turski ambasador se zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji Festivala.

Na Dječijem festivalu, čiji je peti put organizator Institut Yunus Emre prisustvuje više od 7.000 osoba. Na hiljade djece u osnovnim školama u sedam kantona u BiH koja u okviru projekta "Moj izbor je turski" uče turski jezik danas imaju priliku da uživaju u bogatom kulturno-zabavnom programu. Zenica je danas u znaku dječijeg smijeha i dobrog raspoloženja.

Festivalu, pored djece i njihovih nastavnika, prisustvovuje i veliki broj zvaničnika, među kojima i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar kulture i turizma Turske Nabi Avci.

Među prisutnima je i osmogodišnja Isabella Damla Guvenilir, glavna glumica u seriji "Elif" koja je pojavljivanjem u zeničkoj Areni izazvala veliko oduševljene okupljenih mališana. Mnoga djeca su fotografisala popularnu “Elif” i poželjeli joj dobrodošlicu na turskom jeziku.

Osim koncerta grupe "Hari Mata Hari", prisutni uživaju i u pjesmama na turskom i bosanskom jeziku koje izvode djeca koja uče turski jezik.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Balašević: U Tuzli sam ja domaći, na svome

Indira napustila grupu Colonia nakon 21 godine

Pogledajte novi videospot Dubioza kolektiva: "Himna generacije" je pjesma o ljubavi prema sekiraciji