Subota, 06 Svibanj 2017 14:56

Zvijezda filma “Grbavica” tužila Ganićev univerzitet: Pohađala fakultet koji zakonski ne postoji

Pred Općinskim sudom u Sarajevu do kraja ovog mjeseca bit će izrečena presuda po tužbi bh. glumice Lune Mijović protiv privatnog Univerziteta SSST vlasnika Ejupa Ganića, u sporu vezanom za upis studenata na Sarajevsku filmsku akademiju (SFA).

Parnični postupak protiv SSST-a sa zahtjevom za naknadu štete Luna Mijović pokrenula je nakon saznanja da su ona i još sedmero njenih kolega studenata prije šest godina nelegalno upisani na Sarajevsku filmsku akademiju, koja u to vrijeme zakonski uopće nije postojala!

- U oktobru 2010. godine prijavila sam se na konkurs za upis studenata na prvu godinu studija Sarajevske filmske akademije na SSST-u, na Odsjeku filmska režija. Životna želja i opredjeljenje su mi bili da studiram filmsku režiju te sam se na SFA upisala sa velikim elanom i entuzijazmom, sretna što ću ostvariti san da steknem diplomu filmskog reditelja – priča Luna, koja je bosanskohercegovačkoj publici najpoznatija po ulozi u filmu "Grbavica" Jasmile Žbanić.

Prvi dio školarine, prilikom upisa na prvu godinu studija, Mijović je platila 2.685 eura. Nakon toga je platila i drugi dio u iznosu od 2.556 eura. A onda je uslijedio šok. Na drugoj godini studija saznala je, kako kaže, da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS tek 11. maja 2012. godine dalo saglasnost za početak rada ovog fakulteta, sa izričitom naznakom da se studenti na SFA mogu upisivati tek od početka školske 2012/2013. godine, piše Faktor.

Nakon što je shvatila da studira na nelegalnom fakultetu, čijim bi završetkom stekla diplomu koja nigdje ne bi bila priznata, Luna se obratila Prosvjetnoj inspekciji Kantona Sarajevo. Inspekcija je konstatovala da je vlasnik fakulteta, protivno Zakonu o visokom obrazovanju, "izvršio samovoljno i nelegalno osnivanje organizacione jedinice Sarajevo Film Academy". Donijeli su i Rješenje kojim se SSST-u zabranjuje da nastavi izvođenje nastave na Sarajevskoj filmskoj akademiji za studente koji su u prvu godinu studija upisani prije studijske 2012/2013. godine. No, rektor Ejup Ganić i njegovi saradnici u potpunosti su se oglušili na nalaz i Rješenje Prosvjetne inspekcije, pa su krajem 2013. čak uredno izdali lažne, nevažeće diplome prvoj generaciji studenata SFA!

Luna Mijović ovaj fakultet napustila je još u junu 2012. godine, ogorčena i razočarana jer je, kako kaže, dvije godine pohađala studij koji pravno i zakonski nije postojao. Ništa manje bitna nije ni činjenica da je Luna, kao i ostali studenti, ilegalni studij na Ganićevoj filmskoj akademiji platila skoro 10.000 maraka.

Na Općinskom sudu pokrenula je parnični postupak protiv SSST-a sa zahtjevom za naknadu štete.

- Posljednje sudsko ročište je održano sredinom aprila. Sudija Adnan Lokmić je najavio da će izreći presudu u roku od 40 dana. S obzirom da je nelegalnost fakulteta potpuno dokazana, očekujem za mene pozitivnu presudu. Visina odštete ovisi o procjeni sudskih vještaka, o kojoj ne mogu govoriti – kaže za Faktor ova mlada glumica, koja je u međuvremenu napravila respektabilnu internacionalnu karijeru.

Izvor: Bportal.ba