Subota, 06 Svibanj 2017 15:01

Romi uz muziku i ples obilježavaju Đurđevdan

Veliki broj Roma okupio se na obali rijeke Tundže u Edirneu, turskom gradu nedaleko od granice sa Bugarskom, gdje su uz pjesmu i ples proslavili Đurđevdan, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Obilježavanje praznika je počelo jučer paljenjem vatre, nakon čega su Romi u rano jutro krenuli prema obalama rijeke. Romi širom svijeta danas obilježavaju svoj najveći kulturno-vjerski praznik Đurđevdan.

Đurđevdan označava prekid zimovanja i proslavu dolaska proljeća. Kao tradicionalno nomadski narod, Romi su ovim praznikom obilježavali pokretanje svoje čerge te ponovo kretanje na put. U izvorsku vodu se potapaju jaja, cvijeće, grančice mlade vrbe koje služe za jutarnje kupanje i umivanje. Vjeruje se da se ovim činom odbacuju negativnosti koje su se desile u protekloj godini. Nakon obrednog kupanja slijedi posebno svečano oblačenje, stavlja se nakit, svira romska muzika i pleše romsko kolo. Pored Roma, obilježavanju Đurđevdana prisustovali su i mnogobrojni turisti, koji su im se pridružili u plesu.

Načelnik općine Edirne Recep Gurkan je u rijeku Tundžu bacio cvijet s porukom na kojoj je pisalo: “Mir, zdravlje, blagostanje, bratstvo”

Obilježavanje praznika uz prigodne aktivnosti će trajati do večernjih sati.

Na sličan način Đurđevdan su obilježili Romi i turisti u gradu Antaliji. Oni su želje napisali na papire i pustili ih u more. Kao i svakog 6. maja, svi oni koji su željeli biti dio ovog praznika, uključujući i turiste, prije zore su došli na obalu Konyaalti. Prisutni koji su na papirićima napisali želje, molili su za zdravlje, posao, novac i ljubav. Potom su u zoru okupili se i zajedno na obali doručkovali.

Jedna od prisutnih bila je i Medine Ozpinar koja je rekla kako su želje napisali na papir i ostavili ih.

“Željeli smo da djeca ovo dožive. Zajedno smo naše želje pustili u more i pomolili se”, rekla je Ozpinar, koja je čestitala praznik svima koji ga obilježavaju u nadi da će im molitve biti uslišane i da svakoga očekuju bolji dani.

Učesnici obilaska brodom koji je organizirala općina Muratpasa također su napisali želje i iz luke Kaleici ih pustili u more.

Izvor: Anadolija 

Preporučujemo:

Najgora ideja godine? Dječak od balkona napravio bazen

Rezultati studije: Korisnici kanabisa su uspješniji i zadovoljniji

Priča o Lisi - kćerki Stiva Džobsa koju nije htio da prizna