Utorak, 09 Svibanj 2017 23:42

Održano prvo polufinale Eurosonga: Australija u finalu, ispale Crna Gora i Slovenija

Prvo polufinale 62. izdanja Eurosonga održano je sinoć u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Plasman u finale osigurali su predstavnici Moldavije, Azerbejdžana, Grčke, Švedske, Portugala, Poljske, Armenije, Australije, Kipra i Belgije.
 
Od zemalja regije nastupile su Slovenija i Crna Gora koje nisu prošle dalje. Hrvatska i Srbija predstavit će se u drugoj polufinalnoj večeri.

Slogan ovogodišnjeg Eurosonga, koji je započeo predstavljanjem tradicionalnih ukrajinskih nošnji, je Celebrate diversity (Slavimo različitosti).

Čast da otvori takmičenje za najbolju pjesmu Evrope imala je Švedska. Njihov predstavnik, koji je jedan od favorita, nastupio je pjesmom "I Can’t Go On".

Druga je nastupila Tamara Gachechiladze koja je pjesmom "Keep The Faith" predstavljala Gruziju.

Predstavnik Australije, Isaiah prvi je put putovao avionom. Državu iz koje dolazi predstavio je pjesmom "Don’t Come Easy".

Dalje su na scenu izlazili Lindita iz Albanije, Blanche iz Belgije i Slavko Kalezić iz Crne Gore koji je svoju državu predstavio pjesmom "Space". Nastupao je u prozirnoj majici i haljini koja je prekrivala hlače koje svijetle.
Nakon njega predstavili su se Finska, Azerbejdžan, Portugal, Grčka, Poljska, Moldavija, Island, Češka, Kipar, Armenija, Slovenija i Litvanija.

Bosna i Hercegovina ove godine ne učestvuje na Eurosongu zbog finansijskih poteškoća. Iz istog razloga naša država se nije takmičila za najbolju pjesmu Evrope 2013. i 2014. godine.

Druga polufinalna večer Eurosonga bit će održana u četvrtak, 11. maja, a veliko finale u subotu, 13. maja.

Program su vodili Oleksandar Skičko, Volodimir Ostapčuk i Timur Mirošničenko.
 
 
Izvor: Klix.ba 

Preporučujemo:

Balašević: U Tuzli sam ja domaći, na svome

Indira napustila grupu Colonia nakon 21 godine

Pogledajte novi videospot Dubioza kolektiva: "Himna generacije" je pjesma o ljubavi prema sekiraciji