Subota, 13 Svibanj 2017 22:34

Kako bi izgledala Zemlja da nestane kisika na pet sekundi

U poplavi filmova katastrofe i naučne fantastike, pod utiskom slika razornih zemljotresa, cunamija, poremećaja zemljine ose ili najezde virusa koji ljude pretvaraju u zombije, a kojima nas godinama bombarduju sa velikog platna, svi su se bar jednom zapitali šta bi se desilo da se jedna takva katastrofa obistini.  

Popularni news portal BuzzFeed objavio je video u kojem otkriva šta bi nam se sve moglo dogoditi da na Zemlji na kratko nestane kiseonika. Svakako, odlična je to ideja za scenario još jednog zastrašujućeg filma.

U prvi mah čini se da svako ljudsko biće bez problema može izdržati pet sekundi bez ovog važnog elementa. No, kiseonik nije neophodan samo ljudima za disanje, a upravo toliko kratko vrijeme bez njega na planeti bi nastao potpuni haos. 

 VIDEO

 Najprije, svi koji se sunčaju na plaži istog bi trena dobili opekotine jer kiseonik našu kožu štiti od UV zračenja. Potom, usred dana nebo bi se zacrnilo i pao bi mrak, a zemljina kora bi se mrvila jer udio kiseonika u njoj je 45 posto.

Unutarnje uho čovjeka bi eksplodiralo jer bi došlo do poremećaja pritiska zraka. Za kraj navodi se da bi se svaka zgrada napravljena od betona pretvorila u prah jer  je kiseonik važan i za povezivanje betona. 

 

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Najgora ideja godine? Dječak od balkona napravio bazen

Rezultati studije: Korisnici kanabisa su uspješniji i zadovoljniji

Priča o Lisi - kćerki Stiva Džobsa koju nije htio da prizna