Ponedjeljak, 15 Svibanj 2017 20:18

Zavirite u "osmo svjetsko čudo", zgradu koju NATO zove "kutija za lijekove"

Iako izgleda kao da je dio scenografije "Ratova zvijezda", zgrada DON-2N ili kako je NATO zove "Kutija za lijekove" zapravo je dio moskovskog antiprojektilnog sustava obrane.

Riječ je o jedinstvenom radarskom sustavu koji prijestolnicu Rusije brani od udara balističkih raketa.

Ovaj sustav može istovremeno pretraživati cijelu sjevernu hemisferu. Testiran je u veljači 1994. u zajedničkom eksperimentu sa SAD-om kojem cilj bio otkriti manje objekte u svemiru. Radar DON-2N uspio je detektirati male objekte na putanji u rasponu od 1.500 do 2.000 kilometara.

Nakon eksperimenta je otkriveno da "Kutija za lijekove" može uočiti metalne sfere ispuštene iz Discoverya veličine 5 centimetara u promjeru. Unutar piramide nalaze se četiri jedinstvene aktivne antene koje su sovjetski inženjeri izgradili početkom osamdesetih. Imaju odgodu od jedne ili dvije sekunde koliko je anteni potrebno da napravi puni krug.

Za to vrijeme, neprijateljska meta može proći neopaženo, pogotovo ako je riječ o projektilu velike brzine. Sustav može detektirati i pratiti do 100 meta istovremeno te na njih usmjeriti zemaljske projektile.

Po potrebi, sustav može presresti i do 20 projektila. Sama postaja jedinstvena je u cijelom svijetu i većina njezinih prostorija strogo je skrivena od očiju javnosti, no pojedine filmske ekipe ipak su uspjele snimiti unutrašnjost ove misteriozne zgrade.

Fotogalerija:

Preporučujemo:

Najgora ideja godine? Dječak od balkona napravio bazen

Rezultati studije: Korisnici kanabisa su uspješniji i zadovoljniji

Priča o Lisi - kćerki Stiva Džobsa koju nije htio da prizna