Utorak, 23 Svibanj 2017 16:04

Evo kako izaći iz auta koji tone - ovo vam može spasiti život...

Pogrešno je vjerovati kako se loše stvari u životu događaju samo drugima. Dovoljna je sekunda da se bezbrižno putovanje pretvori u tragediju. Donosimo savjete koji vam mogu spasiti život ako se ikada nađete u automobilu koji je pao u rijeku, jezero ili more. 

I svakako bi bilo dobro da u automobilu imate poseban alat za razbijanje stakla koji možete kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Evo kako izaći iz vozila koje tone:

  • Otkopčajte remen i otvorite prozor 

Čim automobil padne u vodu otkopčajte sigurnosni remen i spustite prozor. Izađite što prije, prije nego automobil skroz potone. U takvim trenucima bolje je imati prozore koji se ručno otvaraju jer elektronika zakazuje u vodi nakon nekog vremena, navodno nakon deset minuta.

  • Ako treba, prozor razbijte

Ako ne možete otvoriti prozor, razbijte ga. Iskusni spasitelji kažu kako ćete imati svega minutu do dvije da napravite ta dva važna koraka - otvorite prozor i izađete, prije nego potone. Usmjerite udarce u kutove prozora jer je staklo tamo krhkije. Za razbijanje stakla može poslužiti bilo što, npr. ključevi automobila, odvojivi naslon za glavu, stopala, lakat...

  • Vrata je teško otvoriti

Nikako ne gubite vrijeme pokušavajući otvoriti vrata jer ih nećete moći pomaknuti zbog snage vode koja ih pritišće izvana.

  • Vjetrobransko staklo je vrlo teško razbiti 

Ne pokušavajte razbiti vjetrobransko staklo jer je izrađeno od izuzetno čvrstog materijala otpornog na sudar. Koncentrirajte se na prozore sa strane. 

  • Najprije izgurajte djecu pa sebe

Putujete li s djecom, odmah odvojite sigurnosni pojas koji je oko njih, spustite prozor i gurnite ih van. Potom izađite i vi. 

  • Evo kada čekati da se auto napuni vodom

Ukoliko ne možete otvoriti niti razbiti prozor, pričekajte da se auto napuni vodom kako bi se unutarnji i vanjski tlak izjednačio pa otvorite vrata. Pokušajte ostati mirni dok se vozilo puni vodom i duboko udahnite dok još ima zraka. Čvrsto držite ručku na vratima koja služi za otvaranje dok se vozilo puni vodom. Vrata neće biti lako otvoriti, možda ćete morati upotrijebiti i noge. 

  • Pratite mjehuriće zraka

Lako je postati dezorijentiran pod vodom, pogotovo ako je zamućena. Da bi našli put do površine pratite kuda idu mjehurići zraka pa plivajte u istom smjeru, prenosi BrightSide.

Pogledajte i u videu što napraviti:

VIDEO

Izvor: 24sata.hr 

Preporučujemo:

Najgora ideja godine? Dječak od balkona napravio bazen

Rezultati studije: Korisnici kanabisa su uspješniji i zadovoljniji

Priča o Lisi - kćerki Stiva Džobsa koju nije htio da prizna