Četvrtak, 01 Lipanj 2017 22:23

Bill Gates preporučuje 5 knjiga koje biste trebali pročitati ovoga ljeta

Suosnivača jednog od najvrjednijih brendova današnjice i poduzetnika koji već desetljećima osluškuje potrebe tržišta i njegove želje, mnogi smatraju i sjajnim mentorom zahvaljujući njegovim sjajnim liderskim i prezentacijskim vještinama.

Bill Gates često ističe važnost čitanja za njegov lični i poslovni rast, a jednom prilikom je rekao i da će njegova djeca prije kompjutera dobiti knjige.

Strastveni ljubitelj knjiga i filantrop, ozbiljno shvaća svoju ulogu mentora, te redovno na svom blogu uz cijelu plejadu poslovnih savjeta, donosi i popise članaka i knjiga koji su mu pomogli da shvati pojedine psihološke procese, promjene na tržištu ili globalna pitanja.

Prije nekoliko dana objavio je i naslove koje će vam biti sjajno društvo ovog ljeta, bez obzira čitate li ih na plaži ili u udobnosti doma.

Ovih pet knjiga vam preporučuje Bill Gates:

1. Born a Crime, Trevor Noah

Ukoliko ste ljubitelji emisije The Daily Show i nešto drugačijeg pristupa komediji, onda ćete voljeti ovaj memoar njenog voditelja, koji govori o njegovom pristupu životu i konstantnoj borbi. Naime, kao dijete Afrikanke i Švicarca, nailazio je na brojne prepreke tokom svog odrastanja u Africi. Trevor je talentiran voditelj i komičar, a njegova će vas priča o uspjehu inspirirati.

2. Hillbilly Elegy, J.D. Vance

Otvorena i iskrena priča Jamesa Davida koji govori o svom odrastanju uz baku i djeda. Njegovi roditelji su ga napustili, a unatoč haotičnom djetinjstvu, James je završio studij na Yaleu i danas je uspješan poduzetnik.

3. The Heart, Maylis de Kerangal

Knjiga koju je Bill pročitao po preporuci svoje žene, ukrast će vam pozornost svojom radnjom i živopisnim karakterima. Govori o čovjeku koji je umro u saobraćajnoj nesreći, a njegovi roditelji se odluče donirati njegove srce.

4. Homo Deus, Yuval Noah Harari

Knjiga Sapiens u potpisu Yuvala Noaha našla se na Billovoj prošlogodišnjoj listi za čitanje, a ovog ljeta Bill preporučuje još jedan njegov izazovan, ali i provokativan naslov koji govori o životu u moderna doba i ciljevima čovječanstva, te kako ona mogu biti postignuta.

5. A Full Life, Jimmy Carter

Ova knjiga pomaže vam shvatiti kako vas život u ruralnoj Georgiji bez vode i struje može dovesti do Bijele kuće.

 Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Najgora ideja godine? Dječak od balkona napravio bazen

Rezultati studije: Korisnici kanabisa su uspješniji i zadovoljniji

Priča o Lisi - kćerki Stiva Džobsa koju nije htio da prizna