Subota, 03 Lipanj 2017 19:28

Dirljivo pismo najboljeg mladog glumca Njemačke: Želim da moj babo ima mir

Edin Hasanović, najbolji mladi glumac Njemačke, u povodu 1. juna i 25. godišnjice zarobljavanja i masovne egzekucije bošnjačkih muškaraca civila u selima u slivu rijeke Sapne, na svom Facebook profilu objavio je dirljivo pismo. Edinov otac Senad zarobljen je i odveden, kada je Edin bio beba. Senadove kosti nikada nisu pronađene.

- Svaki dan mislim na mog oca. Jednom godišnje ovdje javno. Ponovo i ponovo. Da se zločin i žrtve nikada ne zaborave. Da se zna o vjerojatno bolnoj smrti moga oca. 
Još godina dana i onda imam baš toliko godina koliko je on imao toga dana. 26. Klisa. Bosna. Kada su četnici 01.06. upali u naše selo i 750 muškaraca, natjerali u kamione i od tada niko od njih nije više nikada viđen živ.

Mnogi od njih nisu ni mrtvi pronađeni. Među njima tri brata. Jedan od njih moj babo. Najveća želja nas preostale djece- da pročitamo njihova imena jednog dana na njihovim grobovima. 

Ne želim da budem stariji nego što je on mogao da bude, kada jednog dana sahranim njegove kosti i konačno zauvijek znam gdje je on. Hoću konačno mir. Hoću da on konačno miruje. Moja nada je jaka kao njegova, onda, onog dana, da ponovo vidi svoje novorođenče i gleda ga kako odrasta – napisao je Hasanović.

Hasanović je mladi njemački glumac porijeklom iz Bosne i Hercegovine idobitnik je prestižne nagrade Zlatna kamera. Edin se ne stidi svog porijekla I u intervjuima često ističe da ima jednu želju: da pronađe kosti svog oca.

Izvor: Patria