Petak, 16 Lipanj 2017 20:02

Priča o Lisi - kćerki Stiva Džobsa koju nije htio da prizna

Stiv Džobs je kćerku Lisu Brenan Džobs dobio u ljubavnoj vezi s Krisen Brenan. Njih dvoje upoznali su se 1972. u srednjoj školi i postali par. 

Iako su bili zajedno šest godina, Stiv je bio zatečen kada je saznao da je njegova djevojka trudna i negirao je činjenicu da je otac djeteta. 

Kada je Lisa rođena 17. maja 1978, Džobs nije bio prisutan. Pojavio se nekoliko dana nakon porođaja, pomogao Krisen da odabere ime za djevojčicu i otišao. 

“Nije želio da ima ništa ni sa Lisom ni sa mnom”, izjavila je Krisen, koja je sama odgajala kćerku. 

Stiv ju je priznao godinama kasnije, nakon što su rezultati DNK analize pokazali da je zaista njen otac. Do tada se na sudu izvlačio tvrdnjama da je "sterilan i neplodan", a zanimljivo je da je prethodno na sličan način Stiva odbacio njegov otac.

 

Svoj prvi računar nazvao je Lisa, godinama tvrdeći da naziv nije povezan s njegovim nepriznatim djetetom. Međutim, prema zaposlenima u kompaniji Apple, LISA je bila skraćenica za "Local Integrated System Architecture"; radnici su dobili zadatak da smisle akronim da ne bi ispalo da je kompjuter nazvan po Džobsovoj kćerki. Džobs je kasnije piscu svoje biografije Volteru Ajzaksonu priznao da računar jeste bio nazvan po Lisi. 

Sudskom odlukom o očinstvu, Stiv je morao da plaća 385 dolara alimentacije mjesečno, što je kasnije povećao na, za njegovo bogatstvo mizernih, 500 dolara. Ipak, ulagao je u ono što je vjerovao - Lisino obrazovanje i stanarinu, koju Lisa i majka nisu morale da plaćaju u domu u kojem su živjele. 

Lisa se prvi put srela sa svojim ocem 1986. 

“Moj je otac bio bogat i poznat, i kako sam ga upoznavala, upoznavala sam i cijeli jedan novi svijet. Odlazila sam s njim na odmore, a kasnije smo čak i živjeli zajedno nekoliko godina", otkrila je Lisa. 

Ona je diplomirala novinarstvo na Harvardu 2000. godine i danas piše za Vog i O magazin.

Foto: Lisa Brennan-Jobs / Wikimedia Commons

“Volio bih da sam se ponio drugačije. Tada nisam mogao da vidim sebe kao oca, niti sam mogao da se suočim sa time. Pokušao sam da učinim pravu stvar, ali da sam imao još jednu priliku da se vratim u prošlost, sve bi bilo mnogo drugačije”, priznao je Džobs kasnije. 

Ipak, ispravio je svoje greške i vremenom postao dobar roditelj. S Loren Pauel oženio se 18. marta 1991. godine, a u tom braku dobio još troje dece. 

Pogledajte isječak iz filma o Džobsu koji opisuje odnos sa njegovom kćerkom:

 
Izvor: B92

Preporučujemo:

Najgora ideja godine? Dječak od balkona napravio bazen

Rezultati studije: Korisnici kanabisa su uspješniji i zadovoljniji

Priča o Lisi - kćerki Stiva Džobsa koju nije htio da prizna