Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 23:14

Veza Rockefellera i Tita: Šta je pokojni milijarder govorio o Jugoslaviji

Milijarder David Rockefeller, unuk najbogatijeg čovjeka u istoriji Johna D. Rockefellera, u prošlosti je bio povezan sa Jugoslavijom i Josipom Brozom Titom.

Naime, Chase Manhattan Bank, kojom je rukovodio Rockefeller, bila je prva američka banka koja je poslije Drugog svjetskog rata počela da sarađuje s Jugoslavijom, a tim povodom je David Rockefeller nekoliko puta posjetio nekadašnju SFRJ, piše Blic.

Sa Josipom Brozom Titom susreo se i na sastanku bankara svijeta.

- Uvijek sam bio impresioniran predsjednikom Titom kao vođom kompleksne države u nemirnom svijetu i dalekovidnim međunarodnim državnikom. Moje kolege u Chase Manhattan banci i ja bili smo duboko dirnuti viješću o njegovoj smrti. On je bio veliki ratni lider, koji je osnovao novu Jugoslaviju u duhu bratstva i jedinstva. Predsjednik Tito dao je ogroman doprinos miru u svijetu, što će trajati u budućnosti. Za svoju ulogu stvaraoca Pokreta nesvrstanih on je svuda zaslužio poštovanje ljudi, ali će se duboko osjećati nedostatak njegove hrabrosti i rukovođenja. Iako je predsjednik Tito otišao, nezavisnost, stabilnost i prosperitet Jugoslavije služiće kao živo svjedočanstvo o njemu - rekao je Rockefeller nakon Titove smrti.

Milijarder David Rockefeller preminuo je u 101. godini. Decenijama je bio na čelu jedne od najmoćnijih kapitalističkih dinastija u historiji.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Najgora ideja godine? Dječak od balkona napravio bazen

Rezultati studije: Korisnici kanabisa su uspješniji i zadovoljniji

Priča o Lisi - kćerki Stiva Džobsa koju nije htio da prizna