Četvrtak, 30 Ožujak 2017 23:11

Ženama uvode tri slobodna dana za vrijeme menstruacije?

Italija bi ubrzo mogla postati prva zapadna zemlja koja nudi svojim zaposlenicama plaćeni “menstrualni dopust” u slučaju da pate od teških i bolnih menstruacija.

Po zakonu o kojem se raspravlja u italijanskom parlamentu, kompanije bi morale omogućiti tri plaćena dana svakog mjeseca ženama koje imaju jake bolove.
Menstrualni dopust već je prepoznat u azijskim zemljama poput Japana i Indonezije, a u Japanu je 1974. g. zakonom dopušten plaćeni dopust ženama koje imaju teške fizičke simptome usljed menstruacije.

Tajvanski zakon dopušta ukupno tri dana na godinu plaćenog dopusta zbog menstruacije, a kao dodatak i 30 dana dopusta koji je 50 posto finansiran od firme svim radnicima.

Stručnjaci su se složili kako bi takva vrsta dopusta imala smisla jer bi se zaposlenice osjećale motiviranije i zadovoljnije.

Ipak, urednica ženskog magazina Donna Moderna, Lorenza Pleuteri strahuje kako bi se to moglo obiti ženama u glavu.

– Zbog takvih propisa poslodavci će dva put razmisliti prije nego zaposle ženu. Također, takav zakon će potvrditi stereotip da su žene određenih dana u mjesecu manje racionalne, a više emotivne – kaže Pleuteri.
Koncept plaćenog dopusta za vrijeme menstruacije tema je rasprave i u Rusiji te Kanadi. Stručnjaci smatraju kako se muškarcima koji prosvjeduju zbog takvih ideja treba reći “Vi niste ti koji imaju menstruaciju, koji zatrudne, idu na postupke umjetne oplodnje i prolaze porođaj”. Samim time, nije ni potrebno da razumiju, kaže Grudzinskas.

Privilegija ili razumijevanje? Ta tema izaziva i veliku raspravu u Velikoj Britaniji, a Emma Barnett je nakon izjave BBC-u u kojoj je rekla kako bi “muškarci da imaju menstruaciju organizirali radne dane oko toga i pritom to isticali kao orden” optužena za seksizam.
Žene koje pate od menstrualnih bolova i osjećaju se ošamućeno tih dana u mjesecu bi trebali dobiti plaćeni dopust od nekoliko dana, smatra profesor ginekologije dr. Gedis Grudzinskas iz bolnice St Bartholomew u Londonu. On vjeruje kako bi se time olakšalo ženama, ali im se povećala motivacija i produktivnost na poslu.
– Neke žene osjećaju bol, mučninu i grčeve, a odlazak na posao prvih dana menstruacije za mnoge je noćna mora – objašnjava dr. Grudzinskas. Poput porodiljnog dopusta, onaj za vrijeme menstruacije ne bi trebao smanjivati izglede žene za promaknuće ili drugu vrstu napretka u karijeri.

Izvor: Express.hr 

Preporučujemo:

Najgora ideja godine? Dječak od balkona napravio bazen

Rezultati studije: Korisnici kanabisa su uspješniji i zadovoljniji

Priča o Lisi - kćerki Stiva Džobsa koju nije htio da prizna