Subota, 15 Travanj 2017 22:28

Danas je 105 godina od potonuća Titanica: Spasioci pričali o smrznutoj majci koja je na prsima držala bebu

Kada su se prije 105 godina spasilački brodovi približavali mjestu na kojem je Titanic potonuo, posadi se u gluhoj noći počeo otkrivati sablastan prizor. 

- Za posmatrača u daljini izgledalo je kao jato galebova koje se njiše s valovima. Stotine njih. Svi zajedno - opisivao je prizor jedan od pripadnika posade.

Kada se SS Bremen, brod koji je bio na putu iz Njemačke u Ameriku, pet dana kasnije, 20. aprila 1912, približio mjestu katastrofe, putnici koji su bili na njemu počeli su vrištati.

Tužna misija

Naime, SS Bremen pridružio se brodu Carpathia, koji je zajedno sa još četiri broda išao u tužnu misiju. Nije bila riječ o misiji spašavanja. Led, sanduci, mrtvačke vreće i oprema za balzamiranje ukazivali su na to da je to bila misija - skupljanja.

Bijele mrlje u daljini, koje je posada Bremena vidjela bila su smrznuta tijela mrtvih, još odjevena u spasilačke prsluke nesretnog broda. Danima su ta tijela plutala po Atlantiku. Mrtvi, neki držeći djecu u rukama. Nisu imali nikakve šanse da prežive ledenu noć i još hladniji okean, prenosi News.com.

Prva tijela koja je Leoni Hermann, tada 11-godišnjak na Bremenu, vidio kako plutaju u moru bila su tijela žene i djeteta.

- Svi su plakali. Kako smo išli dalje, još tijela je plutalo – pričao je Hermann.

Kobni događaj odigrao se 14. aprila 1912. u 11,40 sati. Titanic je na svom prvom putovanju udario u santu leda, zapečativšu svoju i sudbinu putnika. Potonuo je sljedećeg jutra u 2,20 sati i odveo u smrt 1.526 putnika. Zbog filma, priča i djelomičnog izbjegavanja sirove istine, spomen Titanica je romantičan, ali iskazi onih koji su prvi stigli na mjesto nesreće svjedoče da je stvarnost bila sve drugo samo ne romantična.

- Niko ne priča o danima iza sudara sa santom leda. Vodeni grob, tijela koja pljuskaju o površinu u ritmu valova, sablasna magla svuda uokolo uz zvukove sprovoda i svećenikovih riječi dok satima potapa mrtve u njihov zajednički grob - kaže Frederick Hamilton, član posade spasilačkog broda.

Sjeća se da je njegov brod u dvije sedmice "pokupio" 305 tijela, od kojih je 116 sahranjeno na licu mjesta u moru. Tijela su danima bila naslagana na hrpu leda dok ih rodbina ne bi preuzela.

Te prizore putnici Bremena nisu mogli zaboraviti i pratili su ih čitavog života.

- Vidjela sam muškarce i žene smrznute u zagrljajima, ljude što se smrznuti drže za ruke, tijelo žene s djetetom što se drži za plutajuću stolicu - prisjeća se Beatrice Stenke.

- Vidjeli smo ženu u spavaćici s bebom čvrsto prislonjenom na njena prsa - posvjedočila je Johanna Stunke, putnica Bremena.

- Bilo je tamo i tijelo žene koja je čvrsto grlila čupavog psa koji je izgledao kao bernardinac. Neki su bili odjeveni za ples i večeru, neki u spavaćicama i pidžamama. Jedna žena je imala pojas za spašavanje i dvoje djece u rukama – ispričala je Stunke.

Pozivi u pomoć

Putnici na spasilačkim brodovima bili su svjesni šta će ih dočekati kada stignu do mjesta potonuća. Pozivi u pomoć s Titanica još su odjekivali zračnim valovima i radijima dok su brodovi jurcali Atlantikom da im pomognu.

- Dođi što je brže moguće starče, strojarnica se puni vodom - zadnja je poruka koju je Titanic uputio, 20 minuta prije potonuća.

- Parimo punom brzinom prema vama, nadam se da ste na sigurnom - zadnji je linijski odgovor poslan u tri sata ujutro.

Tragično je što bi i posljednja žrtva podlegla hipotermiji do tada. Okrutnost katastrofe najbolje se vidjela na tijelima, stoji u Enciklopediji Titanica. Svjedoci opisuju istrošena tijela, puna modrica, rastrgana, slomljenih lobanja i ruku, neki čak potpuno izrezani. Tijela su navečer bila smrznuta, kasnije izblijedila od sunca, izborana i izobličena od vode.

Neki su imali prostrijelne rane vjerovatno nastale u panici potapanja. Posada je sve zajedno opisala kao “hladno, mokro, jadno i neutješno.” Do kraja aprila, kombinacija soli i sunca počela je uništavati pojaseve i tijela su počela nestajati u dubinama okeana. U aprilu iste godine ipak su pronađena dva tijela kako plutaju okeanom. Bila su to tijela brodskog konobara i kuhinjskog radnika.

- Vidjeli smo odjeću po dnu okeana - rekao je 2012. reditelj filma Titanic James Cameron.

- Vidjeli smo cipele, čizme i štikle koje potvrđuju da su tu bila tijela. Ostatci samih tijela se ne mogu pronaći jer nakon potonuća, morske životinje su vrlo brzo skinule meso s kostiju, koje su se potom na morskom dnu vrlo brzo razgradile – kazao je Cameron.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Najgora ideja godine? Dječak od balkona napravio bazen

Rezultati studije: Korisnici kanabisa su uspješniji i zadovoljniji

Priča o Lisi - kćerki Stiva Džobsa koju nije htio da prizna