Petak, 03 Ožujak 2017 00:27

Ispovijest bivšeg NBA košarkaša: Četnik sam u duši i to ću uvijek biti

Darko Miličić bio je drugi izbor drafta 2003. godine, a ispred njega završio je samo LeBron James. Bio je izabran ispred Carmela Anthonyja, Crhisa Bosha i Dwaynea Wadea, ali je srbijanski košarkaš baš sve što je mogao, napravio je krivo.

Danas ima 31 godinu, a osim kao jednog od najvećih promašaja u historiji košarke, jer imao je ogroman potencijal, pamte ga i po kratkoj avanturi u kickboxing vodama i veličanju Vojislava Šešelja i četničkog pokreta.

Miličić je u intervjuu za B92 otkrio kako mu se nije dalo igrati, kako je mrzio košarku, te na treninge u NBA ligi dolazio pijan i sa svima se svađao.

- Da mogu, mnogo toga bih drugačije napravio. Stigao sam u Detroit i nisam dobio šansu. Morao sam se dokazivati, a ja sam imao pogrešan pristup. Svađao sam se, pijan dolazio na treninge... Tjerao sam inat svima, na kraju sam ga istjerao sam sebi - rekao je 213 centimetara visoki bivši košarkaš.

Karijeru je prekinuo prije pet godina.

- Kad sam igrao, igrao sam samo za sebe. Samo mi je bilo bitno da nahranim svoj ego. Mislio sam, večeras ću razbiti Gasola ili Duncana, sutra protiv deset puta lošijeg centra mogu nastaviti niz, ali nisam mogao. Mrzio sam košarku. Bilo je trenutaka kad bih zabio 20, ali bih jedva čekao kraj utakmice - kaže Miličić.

Igrao je u Detroitu, Orlandu, Memphisu, New Yorku, Minnesoti i Bostonu.

- Mislio sam da će mi biti dobro u Orlandu. Dwight Howard je balvan u reketu, ja na vanjskom, ali trener nas nije vidio skupa. I onda Memphis. Kažem menadžeru, samo ne Memphis, a on me zove i kaže - idemo u Memphis. Bile su to dvije godine depresije. Jedva sam čekao da završe da mogu otići - kaže Darko i nastavlja:

- Radio sam gluposti i u New Yorku, a Minnesoti sam lijepo rekao da me ne dovode jer ću im narušiti atmosferu. I oni me dovedu i kažu da mogu otići za dvije sedmice ako želim. Prve godine mi je bilo super, ali gubili smo, a ja ne volim gubiti ni kad kartam. Došao je novi trener, opet svađe i odoh ja u Boston - kaže bivši košarkaš.

Srbija je 2007. godine na Eurobasketu u Granadi izgubila od Grčke u produžetku, a Miličić je nakon poraza žestoko izvrijeđao suce. Spominjao im je čak i kćerke.

- Ne ponosim se tom snimkom. Nisam trebao spominjati porodicu i tu sam pogriješio. Imam djecu i da meni neko tako kaže, iščupao bih mu grkljan. To je bila ključna utakmica i nevjerovatna krađa. Baš su nas pokrali - rekao je Miličić.

- Cijeli život ostat ću drugi izbor drafta koji nije pokazao šta je trebao. No, ja se na neki način razlikujem od ostalih balvana. Oni su htjeli, a nisu mogli. Ja kad sam htio, mogao sam. Kad hoću, hoću, a kad neću, neću - dodao je Miličić.

Ima tetovažu popa Momčila Đujića, četničkog vojvode iz Drugog svjetskog rata odgovornog za masovne pokolje hrvatskog civilnog stanovništva u Dalmaciji.

- Neki ljudi imaju svoje mišljenje o meni na osnovu onoga što pročitaju ili vide negdje. To je ok. Možda imaju i pravo na to. Vide da napijam četnika. Pa šta, ja sam četnik i bit ću uvijek četnik. Ali mora čovjek i da ima izduvni ventil. Svaki moj pokret se prati. Neko drugi se naroka rakije, niko ga ne uslika i on je ok. A Darko se narolja, neko ga uslika i kažu vidi seljaka. Mislim, ja i jesam seljak u duši - kaže Miličić.

Izvor: Faktor.ba