Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 20:27

Bajka kojoj su se svi najmanje nadali

Otkako je došao u Portland Jusuf Nurkić iz utakmice u utakmicu bilježi sve bolje partije. Analizirajući dosadašnji tok sezone, Nurkić, osim vlastitim kvalitetima, mora biti zahvalan spletom okolnosti koje su dovele do toga da Portlandom zavlada "Nurkić fever".

Jusuf Nurkić u Denveru sezonu nije započeo na najbolji mogući način. Sitne povrede, sve manje minuta provedenih na parketu, dobre igre Nikole Jokića koji je procvjetao u ovoj sezoni i istisnuo iz petorke bh. centra te, generalno, nepovjerenje trenera Denvera Mikea Malonea, značilo je da će bh. centar napustiti Nuggetse.

Bilo je samo pitanje hoće li Denver pronaći pravi tim i pravog igrača kojeg će "trampiti" prije isteka roka za transfere. Gotovo u posljednjem trenutku otvorila se šansa da 16. pick na draftu bude zamijenjen za Masona Plumleeja, igrača svojevremeno draftovanog tek u drugoj rundi.

Treneru Portlanda, Terryju Stottsu bio je potreban stamenit igrač koji će voditi bitke za svaku loptu pod košem i popuniti prazninu koja je ostala nakon odlaska LaMarcusa Aldridgea u San Antonio prije dvije sezone. Portland je odlučio rizikovati, ali niko, pa čak ni trener Blazersa nije znao šta je dobio u zamjenu za Plumleeja, koji nikada nije bio igrač velikog kalibra i dometa.

Nije trebalo mnogo da Terry Stotts shvati da Nurkić može ponuditi mnogo više od onoga što je ikada dao Denveru. Više minuta i sistem igre koji mu dozvoljava da dođe do izražaja značilo je da Nurkić trenutno statistički igra najbolju košarku života, a presudna je bila i činjenica da za playmakera ima all-star igrača poput Damiena Lillarda.

Nije onda ni čudno što je u dresu Blazersa Nurkić postavio rekorde karijere u utakmici protiv Philadephije, sa 28 poena, 20 skokova, 8 asistencija i 6 blokada, što je najbolji skor još od 1986. godine, kada je legendarni Charles Barkley postavio iste brojke. I sam Barkley bio je iznenađen.

"Čekaj, ovaj momak je imao 28,20,8 i 6? Moj bože..."- rekao je Barkley u nevjerici.

Nurkić je tako probudio Portland iz zimskog sna na vrijeme. Blazersi su trenutno na ulaznim vratima za ulazak u play-off i zaostaju tek jednu pobjedu upravo za Denverom, a do kraja regularnog dijela sezone ostalo je manje od 15 utakmica.

Ušli u play-off ili ne, Nurkić je našao novi dom gdje može maksimalno doći do izražaja i budućnost pred njim se čini svijetlom. Indirektno za novu sreću "Bosnian Beasta" treba biti zahvalan bogu, Terryju Stottsu i Nikoli Jokiću.

VIDEO

Izvor: N1