Petak, 15 Srpanj 2016 02:59

Kako uštedjeti na hlađenju za velikih vrućina

S obzirom na to da je u zadnjih 160 godina globalna temperatura narasla za jedan i pol Celzijev stupanj, ne čudi da nam je ove godine svaki mjesec najtopliji dosad. Klimatizacijski uređaji i ventilatori nam neprekidno rade, no postoji li način da barem malo smanjimo potrošnju? Evo nekoliko korisnih savjeta

 

Smanjite hlađenje noću
Ljudima dok spavaju nije onoliko vruće koliko u budnom stanju, pa tijekom noćnih sati možete smanjiti hlađenje. 

Ne morate hladiti sve sobe
Ako nema potrebe za hlađenjem cijelog stana ili kuće, iskoristite ventilator za prostor u kojem se nalazite. Ventilatori troše manje nego klimatizacijski uređaji.

Naviknite se na život u mraku
Spustite sve rolete i navucite zavjese. Ne dopustite suncu ulaz u kuću i trebat će vam značajno manje energije da ohladite svoj dom. 

Održavajte svoj klimatizacijski uređaj
Ne biste vjerovali koliku razliku čini samo čišćenje filtara. Neočišćeni uređaji trošit će oko 15 posto više energije za posao koji obavlja održavani klimatizacijski uređaj.

Razmještaj namještaja
Ako vam je namještaj ravno ispred klimatizacijskog uređaja, onda hladite njega, a ne sebe. Razmjestite malo stvari za maksimalno hlađenje. Štoviše, možete iskoristiti i ventilator kako biste potjerali hladni zrak u drugi dio vašeg doma, kao na primjer s kata u prizemlje.

Izvor: tportal.hr