Srijeda, 26 Travanj 2017 21:22

Uplatio 13,9 miliona KM: Sead Džafić iznenađen nakon ulaska u Livnicu

Sead Džafić uplatio je 13.910.000 KM za kupovinu Livnice čelika u Tuzli i u toku je primopredaja ove firme. Nakon što je uplatio novac, Džafić je stekao pravo da detaljno provjeri u kakvom je stanju fabrika koju je kupio.- Već nekoliko dana komisija iz Unis Toka zajedno sa predstavnicima stečajnog upravnika vrši popis imovine. Posao još nije završen, jer je krug fabrike zapušten i treba vremena da se sve raščisti i pregleda – kaže Džafić za Faktor.

Podsjećamo, Džafić je načelnik Kalesije i vlasnik fabrike Unis Tok koja proizvodi otkivke i odbojno-vlačne naprave, a ima oko 350 zaposlenih. Ova fabrika vodeća je u jugoistočnoj Evropi u svojoj branši, a između ostalog, proizvode ležajeve za kamione i autobuse i sarađuju sa njemačkim Mercedesom.Džafić dodaje da je stanje u Livnici čelika Tuzla lošije nego što je očekivao on i njegovi saradnici iz Unis Toka.- Utvrdili smo da je trafostanica uništena i to je velika šteta. Izgleda da je neko da bi ukrao 50 kilograma bakra uništio trafostanicu koja vrijedi oko 100.000 maraka. Još nisu pregledane peći i kalupi za lijevanje, jer treba sve raščistiti da bi do toga došli. I tamo ima bakra, pa ćemo vidjeti u kakvom je stanju – pojašnjava Džafić.

On navodi da je Livnica čelika u lošijem stanju nego što je očekivao, ali da se nije pokajao zbog kupovine i novca koji je izdvojio.Zemljište Livnice čelika, ukupne površine 33.751 metar kvadratni, nalazi se na veoma atraktivnoj lokaciji u Tuzli u ulici Bosne Srebrene. Na toj lokaciji nalaze se i proizvodno-poslovni objekti, mašine, oprema, postrojenja i inventar, kao i zemljište van kruga tvornice, tačnije industrijski kolosijek površine oko 543 metra kvadratna. Sve se nalazi prekoputa tuzlanskog naselja Irac, na lokaciji između Međugradske autobuske stanice i tržnog centra “Omega” u Tuzli.

– Kada sve popišemo, krenut ćemo s popravkama da Livnicu vratimo u optimalno stanje za proizvodnju. To je plan kojeg se držimo. Proizvodnja će biti ponovo pokrenuta – naglasio je Džafić.Pored primopredaje u Tuzli isti postupak se očekuje i u Bileći gdje je Džafić kupio Kovnicu za koju je, prije nekoliko dana, izvršio uplatu od 1.909.000 KM.Radi se o još jednom prijeratnom gigantu, fabrici koja je prije rata ukupno zapošljavala 900 radnika. Proizvodila je otkivke koje je plasirala na strano tržište posredstvom Energoinvesta u čijem je sastavu poslovala, piše faktor.ba.

Izvor: TIP/Faktor.ba

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p