Četvrtak, 27 Travanj 2017 00:05

Mostarci će ugostiti đake iz Istanbula: "Želimo im pokazati ljepote grada na Neretvi"

Učenici Osnovne škole Gazi Osman Paša iz Istanbula boraviće pet dana u gradu na Neretvi, gdje će, družeći se sa svojim vršnjacima, razmijeniti dosadašnja iskustva, upoznati mnoge znamenitosti i ljepote Mostara te običaje Hercegovine. 

Riječ je o školi iz Istanbula koja broji više od 2.000 učenika, a s obzirom na to da se pobratimila sa mostarskom Osnovnom školom Vrapčići, 14 učenika dolazi u u nedjelju u posjetu kod svojih vršnjaka. Učenici dolaze u pratnji direktora škole i osam nastavnika koji će biti smješteni u Studentskom hotelu Mostar, dok će učenici narednih dana biti smješteni kod svojih vršnjaka u Mostaru.

U nedjelju stižu u Sarajevo te će dan provesti u prijestolnici Bosne i Hercegovine, nakon čega ih u Mostaru očekuju u večernjim satima.  Dvanaest porodica rado se odazvalo da u svom domu ugoste mališane te se pobrinu da se osjećaju kao kod kuće. Dvije porodice su pod okriljem svoga doma odlučile primiti čak dvoje djece, jedna od njih je porodica Bjelavac. Prema riječima  Jasmine Bjelavac, koja inače ima tri sina,  u njenoj kući mališani se već nestrpljivo očekuju.

-Nisam razmišljala da li je pored moja tri sina previše udomiti još dvoje jer sam oduševljena graditi svojim sinovima nova prijateljstva i pokazati djeci iz Istanbula sve ljepote našeg Mostara. Koliko će i kako doživjeti Mostar ovisi o nama koji ih primimo - kazala je Jasmina.

I njena majka, koja živi u susjednoj kući, će otvoriti vrata svoga doma za dva mališana, tako da će drugari iz Turske i Mostara biti nerazdvojni.

Planirano je da sjednu i u školske klupe sa drugarima domaćinima. Ovo je prvi organizovani dolazak djece iz Istanbula, a kako je najavljeno u toku su pregovori kako bi mladi Mostarci u oktobru uzvratili posjetu. Ovo će zasigurno biti iskustvo koje će djeca dugo pamtiti, a vrlo vjerojatno neki dobiti  i prijatelje za cijeli život.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p