Petak, 28 Travanj 2017 20:27

Uz emotivan govor premijera: Crna Gora izglasala ulazak u NATO

Zastupnici crnogorskog parlamenta podržali su danas na sjednici u Cetinju Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za stupanje Crne Gore u NATO-u. Odluku je podržalo ukupno 46 zastupnika.  

Kako javlja Anadolija, odluka je podržana glasovima vladajuće većine i opozicione Socijaldemokratske partije. Ostatak opozicije bojkotovao je današnju sjednicu.

Prijedlog zakona potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora obrazložio je premijer Duško Marković, koji je pozvao zastupnike da donesu historijsku odluku koju će pamtiti Crna Gora i Crnogorci.

Marković je istaknuo da zastupnici koje su građani izabrali u oktobru prošle godine danas imaju historijsku privilegiju da donese odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca, dok bude Crne Gore i svih ostalih naroda koji u njoj žive.

- Pripala mi je izuzetna čast da danas, na prijestonom Cetinju, koje je stoljećima simbol crnogorske slobode, časti i vrijednosti koje naša zemlja baštini, Skupštini Crne Gore predložim Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora sa Protokolom uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske. Sva historija, tradicija i duhovno biće naše zemlje nam govore da se ovakva odluka nigdje, osim na Cetinju, nije ni mogla donijeti - kazao je Marković.

Današnji dan, tvrdi Marković, "upisujemo u najsvjetliju stranicu historije Crne Gore".

- Rame uz rame sa 1. julom 1878. godine kada se na Berlinskom kongresu raspravljalo o međunarodnoj potvrdi nezavisnosti Crne Gore kao 27. države tog vremena, sa 13. julom 1941. godine kada se Crna Gora svrstala u veliku antifašističku koaliciju koja je odbranila svjetsku civilizaciju. Sa 21. majem 2006. godine kada je narod Crne Gore odlučio da obnovi državnost svoje otadžbine, otetu teškom nepravdom i prevarom gotovo cijelo stoljeće ranije. Danas sve te, i mnoge druge svijetle datume iz naše historije, objedinjujemo u odluci o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi - društvu 28 država koje predstavljaju vodeću snagu i vrijednost modernog svijeta - kazao je Marković.

U prethodnih 16 mjeseci okončane su sve složene procedure u 27 država članica NATO-a, preostalo je da samo još u španskom Senatu, a to će se desiti u narednih desetak dana, bude potvrđen Protokol o ratifikaciji.

Na sjednici su također bili i lider DPS-a Milo Đukanović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, specijalni tužilac Milivoje Katnić, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Sa druge strane, Demokratski front organizirao je protest, iskazujući na taj način nezadovoljstvo što se odluka o NATO članstvu donosi bez prethodno organiziranog referenduma.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Noć kada je Rade Šerbedžija napustio Beograd: Pucali su na nas, psovali mi majku

Oluja decenije: Pijavice, velike munje i obilna kiša poharali Hrvatsku

Edin pajserom izudarao Huseina jer mu nije htio oženiti sestru