Subota, 29 Travanj 2017 18:46

Pismo Milorada Dodika: Ne želimo da se RS otcijepi od BiH

Republika Srpska uputila je izvještaj Vijeću sigurnosti UN u kojem je ukazala na "neustavne poteze koje je povukao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović", uz ocjenu da RS ne želi otcjepljenje iz BiH, već traži poštivanje Daytonskog sporazuma.

Novi, 17. izvještaj Vlade Republike Srpske, koji je upućen Vijeću sigurnosti UN, jučer je otpremljen uz popratno pismo predsjednika Milorada Dodika generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu povodom predstojeće debate u toj instituciji o situaciji u BiH.

U pismu je skrenuta pažnja na "pokušaj Izetbegovića da jednostrano pokrene novi postupak protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu" uprkos protivljenju druga dva člana Predsjedništva BiH. Dodik je u pismu ocijenio da je "Izetbegovićev potez bio provokativan pokušaj podrivanja legitimiteta RS-a i prava srpskog naroda, te da je postupao suprotno jasnom upozorenju Međunarodnog suda pravde".

U pismu se navodi da RS apeluje da međunarodna zajednica osudi Izetbegovićev pokušaj da prisvoji ovlaštenja koja su povjerena isključivo Predsjedništvu BiH, piše Glas Srpske. Iz RS-a su upozorili da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv bivšeg zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakiba Softića, koji je neovlašteno predao zahtjev za reviziju, ali ne i protiv Izetbegovića, koji je prekršio Ustav i po čijim je instrukcijama Softić postupao.

Stav predstavnika RS-a je da je ovo nepostupanje Tužilaštva BiH "dokaz političke pristrasnosti u korist bošnjačkih zvaničnika i politika i nepostojanja nezavisnosti". U izvještaju se dodaje da su "Izetbegović i njegovi pomagači iz međunarodne zajednice pokušali da podriju pravni status koji entiteti i konstitutivni narodi imaju na osnovu Daytonskog sporazuma".

"Izetbegović je osporio legitimitet RS-a tražeći zabranu obilježavanja Dana RS-a, proslave dana osnivanja RS-a, koji se godinama i u miru obilježavao svake godine. Iako je RS izmijenio zakone o tom danu da bi ih uskladila s Odlukom Ustavnog suda BiH, SDA i njeni saveznici su optužili RS da prkosi Ustavnom sudu", istaknuto je u izvještaju.

U tom dokumentu se navodi da su američki zvaničnici, podržavajući planove SDA protiv RS-a, iznijeli zahtjeve zvaničnicima Republike Srpske koji su značili protupravno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH, te da su zaprijetili sankcijama ako isti ne budu ispunjeni. Prema navodima tog dokumenta, administracija tada odlazećeg predsjednika SAD Baracka Obame provela je tu prijetnju u djelo posljednje sedmice na vlasti.

"SDA nastavlja da koristi Tužilaštvo BiH kao političko oružje protiv zvaničnika RS-a", naveo je Dodik.

U pismu je naglašeno da RS, uprkos tvrdnjama SDA, ne traži otcjepljenje od BiH, već radi na realizaciji decentralizovanog dejtonskog sistema koji, kako je EU jasno rekla, nije prepreka članstvu zemlje u EU. U pismu je istaknuto da su institucijama pravosuđa BiH potrebne duboke reforme, mjere na sprečavanju diskriminacije žrtava ratnih zločina na osnovu nacionalne pripadnosti i sprečavanje uplitanja politike u odluke Tužilaštva BiH.

Vijeće sigurnosti UN svake godine u prvoj polovini maja raspravlja o situaciji u BiH. Redovan izvještaj Vijeću sigurnosti o stanju u BiH trebalo bi da dostavi i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Izvor: Radiosarajevo.ba 

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p