Subota, 29 Travanj 2017 21:28

Postignut dogovor: Nestaju duge kolone na granicama u regiji

Nakon što su prethodnih sedmica, zbog pojačanih kontrola, vladale velike gužve na granicama u cijeloj regiji, danas su Hrvatska i Slovenija postigle dogovor da se ova čekanja smanje na svega 15 minuta po putniku.

Slovenski i hrvatski premijer Miro Cerar i Andrej Plenković postigli su ovaj dogovor sa čelnicima EU u Briselu, te je istaknuto kako će Slovenija ublažiti nadzor na granici, tako što će preći sa sistemskih na ciljane kontrole putnika.

Novim dogovorom neće se u potpunosti odustati od poštivanja pravila propisanih Uredbom o strožim kontrolama. Slovenski premijer je izjavio da se će u slučaju čekanja dužeg od 15 minuta prelaziti na ciljane kontrole.

Plenković je mišljenja da je sastanak njega i Cerara sa predsjednikom Europske komisije Jeane-Claude Junckerom bio izvrstan.

"Sada imamo vrlo jasno potvrđen od strane komisije, pravno utemeljeni način koji dopušta graničnoj policiji da u skladu sa procjenom rizika lakše pređe sa sustavnih na ciljane kontrole. Ovakva situacija bi trebala olakšati, smanjiti gužve i omogućiti protok prometa na način koji je puno primjereniji", istakao je Plenković nakon sastanka.

Poručio je da se sa primjenom toga dogovora može praktički krenuti već sutra.

Izvor: Radiosarajevo.ba 

Preporučujemo:

Noć kada je Rade Šerbedžija napustio Beograd: Pucali su na nas, psovali mi majku

Oluja decenije: Pijavice, velike munje i obilna kiša poharali Hrvatsku

Edin pajserom izudarao Huseina jer mu nije htio oženiti sestru