Utorak, 09 Svibanj 2017 21:18

Bh. novinar smješten na KCUS: Mimo Šahimpašić vodi još jednu bitku za život

Nakon što mu je prije 17 godina transplantiran bubreg Mimo Šahimpašić ponovo vodi bitku za život. 

Poznati bh. novinar 4. maja primljen je na Odjel nefrologije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, nakon što mu je prestala funkcija transplantiranog bubrega. Sa veoma velikim vrijednostima uree i kreatinina hitno je smješten u bolnicu.

- U Klinički centar došao je gotovo životno ugrožen, a nakon što ga je pregledao dr. Rebić, ponovna funkcija bubrega uspostavljena je dijaliznim putem. Do sada je imao dvije dijalize koje su ga povratile - kaže predsjednik Otvorene mreže dr. Almir Čehajić Batko.

Mimo je vodio normalan život nakon transplantacije koja je urađena prije 17 godina. Nedavno je, kaže Batko, bio u Njemačkoj na redovnoj kontroli, ali tada ljekari nisu otkrili ništa što bi upućivalo na prestanak rada bubrega.

- Danas sam bio s njim. Ono što je najgore Mimo je psihički jako loše, uz veoma lošu sliku njegovog općeg zdravlja – napominje Batko.

Čehajić je već uspio stupiti u kontakt sa jednim od najboljih profesora iz oblasti transplantacije i retransplantologije u svijetu, pa Mimo 16. maja putuje u Francusku u Grenobl, gdje će biti utvrđeno da li je funkcija bubrega trajno uništena.

- Mi već imamo prijavljenih ljudi koji bi mu omogućili retransplantaciju u Francuskoj. Većinom se radi o osobama različitih krvnih grupa, a takva vrsta zahvata još uvijek se ne obavljaju kod nas. Javio nam se čovjek koji je već transplantirao rožnjaču u našem programu i ponudio da bude donor, ali i još jedna djevojka - govori Čehajić.

Batko je večeras pozvao sve Bosance i Hercegovce, sve portale u našoj zemlji da se uključe u akciju spašavanja života bh. novinara.

- Molim ljude da se uključe jer naš Mimo jedino uz donora može dalje. U suprotnom, kad transplantirani bubreg izgubi funkciju, broj senzibilisanih antitijela toliko se poveća da, ako to tehnički pogledamo, kadaveričnu transplantaciju, odnosno transplantaciju sa umrle osobe, Mimo ne bi dočekao - kazao je Batko.

Izvor: Faktor.ba