Srijeda, 10 Svibanj 2017 20:39

Macron i njegova supruga na meti lista Charlie Hebdo

Satirični nedjeljnik Charlie Hebdo ponovo je izazvao negodovanje Francuza nakon objavljivanja karikature novog predsjednika i njegove supruge Brigitte u drugom stanju.

List Ekspres prenio je na svom sajtu komentare korisnika interneta da je karikatura 63-godišnje Brigitte, koja je 24 godine starija od supruga, koji sada ima 39 godina, "seksistička" i da takvu karikaturu "sigurno ne bi nacrtala žena".
 
Ispod karikature stoji natpis: "On (Macron) će učiniti čuda!"

"Ove nedjelje Charlie Hebdo vam otkriva da je sve moguće tokom narednog petogodišnjeg mandata predsjednika", ironično je naveo list.

charlie-hebdo-macron
 
"Znamo da je ona starija od njega, pa šta! Zašto ne nacrtate karikaturu muškarca koji ima mnogo mlađu ženu?", jedan je od komentara na internetu.
 
"To je običan seksizam. Charlie Hebdo je nisko pao", naveli su drugi korisnici interneta.
 
Satirični list, koji izlazi sredom, prošle nedjelje je, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, imao naslovnu stranu bez karikature, već velikim slovima ispisano: "Zar moramo da vam nacrtamo za koga da glasate?", aludirajući da podržavaju Macrona.
 
Brigitte Macron, koja je od 2007. u braku s novim predsjednikom Francuske, izjavila je u aprilu da je pogađa vrijeđanje u medijima koje je njoj upućeno.
 
Charlie Hebdo, koji je prije više od dvije godine bio meta terorističkog napada u kojem je stradalo nekoliko karikaturista, naveo je u nekoliko navrata da će nastaviti da piše sa istom kritikom i drskošću, uz ocjenu da svi treba svemu da se smiju.

 Izvor: Vijesti.ba

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran