Četvrtak, 11 Svibanj 2017 21:24

Zbog čega je zabrinuta američka ambasadorica u BiH

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izrazila je veliku zabrinutost u vezi s korupcijom i političkim uticajem, pa čak i na pripadnike pravosudnog sistema u BiH, o čemu je također govorio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija na današnjem sastanku s američkom ambasadoricom.

Kako je Cormack istakla, vlada SAD-a i Ambasada u BiH već 20 godina i duže pomažu pravosuđe u BiH jer smatraju da je ono od ključne važnosti za uspjeh naše zemlje.

- Nastavit ćemo pružati podršku BiH, ali i izražavati zabrinutost kada razlozi za to postoje - dodala je.

Ambasada SAD-a u BiH smatra da je na samom početku postignut značajan napredak u radu bh. pravosuđa, međutim, kada su se počeli nizati izazovi i problemi, ističe ambasadorica, taj je napredak usporio svoju dinamiku.

Cormack je izrazila nadu da će biti u mogućnosti zajednički raditi na postizanju cilja borbe protiv korupcije i političkog uticaja, kao i na ponovnoj izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe.

Istakla je da je u više područja viđeno koliko je jak politički uticaj, tamo gdje ne bi trebao biti, a to su pravosuđe, ali i ekonomija, gdje politički uticaj nije imao pozitivnu ulogu.

Komentirajući sporo procesuiranje slučajeva korupcije u BiH, kazala je da razumije da se pravosuđe suočava s brojnim izazovima, ali ukazala je pažnju na to da je ovakve slučajeve potrebno dovesti dokraja, ukoliko se želi vratiti povjerenje građana.

Osvrnula se i na nedavnu posjetu kongresne delegacije SAD-a Bosni i Hercegovini, organiziranu u okviru posjete zemljama Balkana, čiji je domaćin bila Ambasada SAD-a. Delegacija je, kaže, otišla s veoma pozitivnim utiscima nakon što su se informirali o situaciji u BiH.

- Otišli su uvjereni da SAD i dalje treba ostati angažiran i na Balkanu i u BiH, jer za tim postoji potreba -  kazala je.

Predsjednik VSTV-a BiH Tegeltija naveo je teme o kojima je danas razgovarao s ambasadoricom Cormack, ističući prije svega, potrebu jačanja borbe protiv korupcije u BiH. Također su razgovarali o problemima koji su sistemskog karaktera u različitim sferama pravosudnog sistema, potrebi čuvanja nezavisnosti pravosudnog sistema te potrebi jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija.

- Bilo je riječi i o političkim pritiscima gdje se i ambasadorica ponudila i pitala nas na koji način može da nam pomogne - dodao je, zahvalivši  na podršci koju je SAD dao pravosuđu BiH od osnivanja VSTV-a kao ključne i regulatorne institucije u pravosdnom sistemu BiH.

Dodao je da smatra da VSTV i Ambasada SAD-a na identičan način vide potrebe jačanja pravosuđa u BiH kao jednog od triju stubova vlasti u BiH.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p