Subota, 13 Svibanj 2017 19:09

Zbog sumnje da bi mogao pobjeći: Odbijen Mladićev zahtjev za puštanje na slobodu

Zbog sumnje da bi mogao pobjeći, Haški tribunal je odbio zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića da privremeno bude pušten na liječenje u Rusiju.

Iako su postojale garancije iz Rusije da će Mladić biti vraćen u Holandiju, u odluci koju je potpisao predsjedavajući Sudskog vijeća Alphons Orie navodi se da je zahtjev odbijen jer Vijeće "nije uvjereno u namjeru optuženog da se vrati u sjedište Tribunala" ukoliko mu se odobri privremena sloboda.

"Vijeće podsjeća na činjenicu da se optuženi nije dobrovoljno predao Tribunalu i bio je u bjekstvu 16 godina. Vijeće također napominje da je on živio kao bjegunac do 2011. iako je imao teško zdravstveno stanje. Ovo stanje ga nije spriječilo da nastavi bjekstvo, zbog čega je odbačen argument odbrane da zbog bolesti ne može pobjeći", stoji u odluci, prenosi BIRN - Detektor.ba.

Orie je također naveo da Tribunal vodi brigu o Mladićevom zdravlju, a da stručnjaci na koje se pozivala odbrana ili nisu lično pregledali optuženog, ili su to uradili prije dvije godine.

"Nezavisni stručnjaci su pregledali medicinski tretman tokom prošlog perioda i zaključili da je on u skladu s međunarodnim standardima", stoji u odluci.

Mladićeva odbrana je u martu zatražila da Sud bivšeg komandanta VRS-a pusti na liječenje u Rusiju, jer bi u suprotnom “moglo biti prekasno”. Haško tužilaštvo je nakon toga uputilo odgovor, istaknuvši da bi nakon puštanja na slobodu Mladić mogao pobjeći i da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Mladić je, kao komandant VRS-a, optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo 2012. godine, a u pritvoru se nalazi od maja 2011.

Presuda Mladiću očekuje se krajem godine.

Izvor: Radiosarajevo.ba 

Preporučujemo:

Noć kada je Rade Šerbedžija napustio Beograd: Pucali su na nas, psovali mi majku

Oluja decenije: Pijavice, velike munje i obilna kiša poharali Hrvatsku

Edin pajserom izudarao Huseina jer mu nije htio oženiti sestru