Subota, 13 Svibanj 2017 20:55

Crnogorski mitropolit poklonio novac Islamskoj zajednici

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlučio je da novčano pomogne rad Islamske zajednice za Boku Kotorsku u Crnoj Gori.

To je još jedan od primjera dobre saradnje dvije velike vjerske zajednice, Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice u Crnoj Gori, piše Anadoly Agency.

Blagoslov za novčanu donaciju mitropolit Amfilohije dao je u manastiru Ostrog, mjestu od iznimne važnosti za pravoslavne, ali i vjernike drugih konfesija koji ga pohode, a o čijoj važnosti svjedoči i da je njegov iguman-starješina upravo sam mitropolit crnogorsko-primorski.

- Vladikin čin je sigurano iskren i dobronamjeran i ja sam mu veoma zahvalan na tome - rekao je u razgovoru za AA Husein efendija Hodžić, imam u Tivtu i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice za Boku Kotorsku i Budvu.

Ističe da njegovi kontakti, poznavanje i saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, a posebno sa mitropolitom Amfilohijem traje nepunih deset mjeseci.

- Mislim da smo rijetki predstavnici različitih konfesija, bez obzira na međusobno različit hijerarhijski nivo, uspjeli da vratimo međusobno povjerenje. Na sigurnom smo početku i putu da istinski razvijemo saradnju za korist i dobrobit suživota u crnoj Gori i šire. Ovo posebno neka čuju oni kojima su puna usta priče da hoće razvijati dobre međusobne, međukonfesionalne odnose. Žao mi je što medijski nije bilo popraćena naša dosadašnja međusobna saradnja i kontakti u Crnoj Gori, a posebno gdje sam imao priliku da upoznam sve patrijarhe svijeta koje je mitropolit Amfilohije pozvao u Bar prošle jeseni i gdje sam bio jedan od gostiju. Ima puno prostora koje nažalost vodeće međukonfesionalne zajednice, ljudi njihovi, čelnici ne koriste - naveo je efendija Hodžić.

Naglašava da su njihovi kontakti, susreti i saradnja koji traju deset mjeseci, bili vrlo "bogati".

- Ta saradnja je sigurno do ovoga svega i dovela, do jednog finala. Ovaj vladikin čin je, ja sam siguiran, vrlo iskren i vrlo dobronamjeran. Pratio sam ono što sam razgovarao kroz naše ranije susrete, kroz liturgije, kroz Božićne akademije, osvećenja hramova, kroz namjeru vladike da pozove porodicu potomka iz Francuske čiji je otac uspio odbiti da ruši grobnicu na Cetinju. Kada je vladika jučer razgovarao, pozvao je čovjeka da mu u znak zahvalnosti najveći zlatni orden koji ima Srpska pravoslavna crkva. Prema tome, crkva pravoslavna otvorena je za saradnju, ali mi to ne vidimo. Mi smo slijepi, mi samo pričamo ko je koga jučer ubio. To je problem. Vladikin čin je dobronamjeran i iskren, i ono što sam ja ovdje vidio, što ja sa njim sarađujem na jednoj ravnopravnoj osnovi. Preporučujem toplo da se uozbiljimo svi - poručio je efendija Hodžić.

Efendija Hodžić je poznat po tome da je dao lična sredstva za početak gradnje kuće porodice pokojnog protojereja Dragana Cvijanovića.

Možda bi ovo bila sasvim jedna obična priča da je još jedna porodica uspjela vlastitim naporima napraviti krov nad glavom da ona, spletom okolnosti, nema sasvim drugačiju dimenziju, prvenstveno ljudsku.

Želja prote Cvijanovića bila je da za sebe i porodicu izgradi kuću. Kupio je plac, ali ga je u nakani da izgradi kuću onemogućila iznenadna smrt u oktobru prošle godine, u njegovoj 57. godini. Kako bi se želja pokojnog protojereja Cvijanovića spovela u djelo, među prvima akciju je pokrenuo doskorašnji glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Trebinju Husein efendija Hodžić.

Porodica pokojnog protojereja Dragana Cvijanovića novi dom uz pomoć i efendije Hodžića imat će u novom naselju Medakovina u Bileći.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Noć kada je Rade Šerbedžija napustio Beograd: Pucali su na nas, psovali mi majku

Oluja decenije: Pijavice, velike munje i obilna kiša poharali Hrvatsku

Edin pajserom izudarao Huseina jer mu nije htio oženiti sestru