Nedjelja, 14 Svibanj 2017 14:23

Macron položio zakletvu: Vratit ću položaj Francuske u svijetu

Novoizabrani francuski predsjednik Emanuel Macron položio je zakletvu u Jelisejskoj palači čime je i zvanično preuzeo dužnost lidera Francuske.
 
Ovim svečanim činom, 39-godišnji lider političke stranke En Marche postao je najmlađi francuski predsjednik od Napoleona Bonapartea.

Na ulazu u palaču Macrona i njegovu suprugu Brigitte Macron, dočekao je sada već bivši predsjednik Francuske Francois Hollande. Nakon razgovora u predsjedničkoj rezidenciji, oni su pristupili svečanoj ceremoniji preuzimanja dužnosti.

Potom se Macron pridružio svojoj porodici, prijateljima i stranačkim kolegama u balskoj sali Jelisejske palače. Predsjednik Ustavnog vijeća Francuske Laurent Fabius proglasio je Macrona novim predsjednikom.

U svom obraćanju prisutnima, Macron je govorio o novoj renesansi.

"Francuska je jaka samo ako je prosperipetna. Francuska je model za svijet saqmo ako je uzorna. Mi ćemo vratiti Francuskoj okus za budućnost. Cijeli svijet će obratiti pažnju na ono što Francuska govori jer i ćemo zajedno prevazići naše strahove i strepnje. Mi ćemo biti primjer ljudi koji afirmišu njihove vrijednosti i principe. Svijet i Evropa trebaju Francusku više nego ikad. Vratit ću globalni položaj Francuske", kazao je Macron u svom obraćanju prisutnima nakon polaganja zakletve i preuzimanja dužnosti predsjednika.

Ovu ceremoniju danas osigurava oko 1.500 policajaca zbog povećanih mjera sigurnosti, prenose francuski mediji.
 
Izvor: Klix.ba 

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran