Nedjelja, 14 Svibanj 2017 15:43

Bernard-Henri Lévy: Vlasti Srbije umjesto da žale zbog genocida u Srebrenici, glume lažne Evropljane

Francuski filozof i pisac Bernard-Henri Lévy osvrnuo se na "incident" od srijede kazavši kako sam po sebi "agresivni prekid filmskog festivala koji je izazvala grupa srpskih nacionalističkih komunista zaslužuje malo pažnje".

- Uistinu je za žaljenje da su Beograđani spriječeni da raspravljaju o budućnosti ISIL-a, krivičnim djelima koji su počinili te o hrabroj borbi kurdskih Pašmergi. Nažalost, kako su mi svi moji srpski prijatelji kazali, ovaj akt nasilja refleksija je nečeg na što ti prijatelji i oni koji vjeruju u demokratiju svakodnevno govore i s čim se suočavaju: pritisak, uvrede, propaganda i mediji koji funkcioniraju kao servis režima – naveo je Lévy u kolumni za Huffington Post. On je dodao da se grupe, kakva je jedna izazvala incident u srijedu, toleriraju i da vlasti čak manipuliraju njima.

- Moji prijatelji Srbi, živite pod režimom koji se zove novim imenom – "demokratura". To je diktatura koja iskorištava opće pravo glasa i pojavu demokratije kako bi bacila civilno društvo na koljena i ugušila srpske aspiracije prema slobodi – naglasio je Lévy.

On je ocijenio da Srbi i dalje, naravno, uživaju stvarne slobode, ali je to često, kao u Miloševićevo vrijeme tokom 2000-ih godina.
- Milošević, slabije izdanje. Milošević 2.0, bez rata. Nasljednik Miloševića koji je bio neprijatelj kulture i kojem je strana bila sloboda duha i historijska istina. Vi živite sa bivšim Miloševićevim ministrom koji ne obavlja svoju dužnost, koji se ne sjeća i ne izražava žalost zbog horora rata u Bosni, etničkog čišćenja na Kosovu, mučenja i represije nad građanima Srbije – istaknuo je Lévy.

- U isto vrijeme, nedavno ste izabrali predsjednika, gospodina Vučića, koji sebe naziva Evropljaninom i tvrdi da želi voditi Srbiju u Evropsku uniju. S druge strane, Evropljani, i u mojoj i drugim zemljama, na njegove izjave gledaju kao na lažne – naveo je Lévy. Francuski filozof dalje pojašnjava zašto je to tako i navodi da je to zbog percepcije koja stoljećima prevladava.

- Turbulentni ljudi uvijek izazivaju nevolje, nisu za demokratiju, oni navodno uvijek trebaju snažnog lidera da ih pripitomi. Moji srpski prijatelji, ovdje sam da pokažem solidarnost – naveo je Lévy.

- Gorane Markoviću, Filipe Davidu, dragi moji saborci iz Vremena i Danasa, vi ste (jednako kao što ste bili kad sam vas prvi put sreo prije četvrt stoljeća na zalasku ratova u Jugoslaviji, blizu mjesta gdje smo sad u Beogradu) u stanju otpora. Vi ste na prvim linijama, kao veliki jugoslavenski romanopisac Danilo Kiš i brojni drugi, protiv samoubistva vaše nacije koja je u rukama nacionalista. I dalje ste na prvim linijama – i ja vas cijenim. Vi ste pravi Evropljani. Vi ste ti koji zaslužujete evropsku pomoć. I vi ste ti kojima sam, još jednom, došao odati počast – naveo je francuski filozof i pisac Bernard-Henri Lévy u kolumni za Huffington Post.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran