Ponedjeljak, 15 Svibanj 2017 16:25

Zastave na pola koplja: Tuga u mostarskim školama, sutra oproštaj od poginule djece

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića na Bijelom Brijegom sutra će u 10:30 sati upriličiti komemoraciju za Lanu (11) i Luku Lovrića (8), mališane koji su nastradali u tragičnoj avionskoj nesreći u Mostaru. 

 
Svi školski prijatelji nastradalih će na sahranu
 
 
 
 
 

 

Prema riječima direktorice škole Darije Stojčić još nije poznato da li će biti obustavljena nastava ili samo skraćeni časovi.

-Nakon komemoracije u našoj skoli, učenici drugog i četvrtog razreda, sa kojima su Luka i Lana pohađali nastavu idu na komemoraciju u "Herceg Stjepan Kosaču" u 12:30 sati zajedno sa nastavnicima, a u 17 sati cijela škola odlazi na sahranu. Djeca su jako potrsena, u atriju škole su danas postavljena njihova zajednička slika i bijele ruže- kazala je Stojčić.

Džemal Juklo, direktor Osnovne škole Zalik, koju je pohađao osmogodišnji Arman Hadžiomerović  kazao nam je da će nastava sutra biti skraćena.

-Naša pedagoško –psihološka služba je napravila protokol postupanja u ovom slučaju. Pokušavamo sa djecom razgovarati, posebno sa odjeljenjem u kojemu je bio Arman. To je dječak koji će ostaviti neizbrisiv trag, zato što je dijete, jer je bio poseban i svima drag. Bio je aktivan u svim nastavnim i vannastavnim aktivnostima - kazao je Juklo. 

Učenici i nastavnici će sutra prisustvovati i komemoraciji u Kosači, a Osnovna škola Zalik organizira i prijevoz učenika na dženazu malom Armanu koja će biti na grdaskom groblju Sutina u 17 sati,  a vrijeme polaska je 16:15 sati ispred solitera u Zaliku.

Sutra će biti sahranjen i Ivan Karačić, pilot aviona koji je pao. Ispraćaj će biti u 15 sati ispred mrtvačnice "Bijeli Brijeg", a pokop će  biti obavljen u 16 sati  na Rimokatoličkom groblju "Smrduša - Slipčići". Prijevoz  je osiguran za sve ispred mrtvačnice u 15 sati. 

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić proglasio je utorak, 16. maj, Danom žalosti u povodu pogibije pet osoba u avionskoj nesreću u subotu u Mostaru.

Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradama Gradske uprave, Gradskoj vijećnici i na javnim ustanovama kojima je osnivač Grad Mostar.

Na Dan žalosti na javnim mjestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, niti će se emitirati glazba u ugostiteljskim objektima, a elektronički mediji s područja Mostara dužni su prilagoditi programski sadržaj Danu žalosti, podsjećaju iz Ureda gradonačelnika Mostara.

Večeras će se zbog žalosti ugasiti i svejtla koja osvjetljavaju Stari Most u Mostaru. 

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Bivšu suprugu ubio nasred ulice pred njenim bratom

Anel ubijen kamenom i zapaljen: Istraga o svirepom ubistvu dobila filmski preokret

Zavidovići: Krivolovci u šumi ubili efendiju, a ranili njegovog zeta