Ponedjeljak, 15 Svibanj 2017 23:52

Merkel i Macron dogovorili izmjene ugovora EU!

Njemačka kancelarka Angela Merkel dočekala je jučer u Berlinu novog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je došao u Njemačku u svoju prvu inostranu posjetu od stupanja na dužnost, javlja AP.

Merkel se rukovala s Macronom prije nego što je održan svečani vojni doček.

Macron je doputovao u Berlin dan nakon što je položio zakletvu za predsjednika, nastavljajući tradiciju francuskih predsjednika kojima je prva inostrana destinacija Njemačka. On je četvrti francuski predsjednik za gotovo 12 godina koliko je Angela Merkel na mjestu kancelarke.

Veliki broj ljudi, neki mašući evropskim zastavama, čekali su ispred zgrade njemačke vlade da vide dolazak francuskog predsjednika.

Njemačka i Francuska su tradicionalno generatori evropske integracije, ali veza je postala sve više neujednačena posljednjih godina kako se Francuska bori sa ekonomskim teškoćama. Macron je prethodno posjetio Angelu Merkel u martu, kada je bio predsjednički kandidat.

Merkel je kazala da će Njemačkoj dugoročno biti dobro samo ako Evropi bude dobro i da izbor novog francuskog predsjednika nudi šansu da se unese dinamika u evropski razvoj.

Pozvala je na "novu dinamiku" u njemačko-francuskim odnosima, istakavši da su interesi dvije zemlje usko povezani, dok je Macron pozvao na "historijsko reformisanje" Evrope.

Kazala je da je Njemačka u načelu spremna da razgovara o izmjenama ugovora EU ako je to potrebno, prenosi AP.

- Bila bih spremna da preduzmem takav korak, ali najprije moramo utvrditi šta želimo da reformiramo... S njemačke tačke gledišta, moguće je izmijeniti ugovore EU - izjavila je ona, prenosi Reuters.

- Svako od nas zastupa interese svoje zemlje, ali su interesi Njemačke prirodno usko vezani s interesima Francuske - dodala je.

Macron je, na zajedničkoj konferenciji za medije nakon razgovora s Merkel istakao da želi "manje birokratsku, a više zaštitničku Evropu", prenose agencije.

Reforme, kako je naveo, namjerava da provede u narednih nekoliko mjeseci, rekavši da izmjene ugovora EU više neće biti "tabu tema" za Francusku, javlja Reuters.

Izvor: Vijesti.ba

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran