Srijeda, 17 Svibanj 2017 21:31

Masovna tuča u Washingtonu: Obračun Erdoganovih tjelohranitelja i kurdskih demonstranata

Devet osoba je ozlijeđeno, a dvije su uhapšene u velikoj tučnjavi ispred rezidencije turskog ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama tokom posjeta predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, objavila je policija, prenosi Guardian.

Glasnogovornik hitnih službi Washingtona, Doug Buchanan rekao je da su dvije osobe teško ozlijeđene te su odvedene u bolnicu, a dodao je da su službe pozvane ispred rezidencije u 16:30 po lokalnom vremenu u utorak.

Prema svjedocima sukoba, tučnjava je izbila nakon što su pripadnici Erdoganova osiguranja napali demonstrante koji su nosili zastavu kurdske stranke PYD ispred rezidencije. TV mreža NBC je pak objavila da je turski predsjednik bio u rezidenciji tokom tučnjave.

Glasnogovornik washingtonske policije Dustin Sternbeck potvrdio je da je došlo do sukoba između dvije grupacije, ali nije iznosio detalje okršaja, niti rekao ko je započeo tučnjavu. Samo je rekao da su dvije osobe uhapšene, jedna od njih jer je napala policajca.

Kako je u vrijeme sukoba oko rezidencije bilo mnoštvo medija, uključujući i nekih tv mreža, na internetu su se pojavile nekoliko minuta duge snimke tučnjave u kojoj je vidljivo da je bilo riječ o ozbiljnom sukobu u kojem muškarci u odijelima, vjerovatno Erdoganovi zaštitari, nisu štedili udaraca prema demonstrantima.

Inače, turski predsjednik Erdogan trenutno se nalazi u službenoj posjeti američkom kolegi Donaldu Trumpu u trenutku kada su odnosi dvije zemlje u osjetljivoj fazi zbog američke potpore kurdskim milicijama u Siriji i Iraku, kojima su obećali nove isporuke oružja za borbu protiv tzv. Islamske države, piše Jutarnji list.

VIDEO

VIDEO

Izvor: Bportal.ba 

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran