Subota, 20 Svibanj 2017 16:44

Saudijski kralj zakitio Trumpa zlatom, Melanija odbila da se pokrije maramom

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u subotu u Rijad, početnu stanicu svoje prve inostrane turneje.

Nakon Saudijske Arabije Trump putuje u Izrael gdje će provesti ponedjeljak i utorak. Iz Tel Aviva će se zaputiti u Rim gdje će se u srijedu susresti i s papom Franjom.

U četvrtak je u Briselu na samitu NATO-a, a dan kasnije se vraća u Italiju. U petak se na Siciliji održava samit G7 najbogatijih zemalja svijeta.

Sve u znaku Trumpa

Avion Air Force One sletio je na aerodrom Kralj Haled u Rijadu, gdje je američkog predsjednika dočekao po protokolu crveni tepih. Popodne je Trump razgovarao s kraljem Salmanom i vodećim ljudima saudijskog kraljevstva.

Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud ga je tom prilikom odlikovao najvišom saudijskom medaljom. Istom su ranije odlikovani i bivši predsjednici SAD-a Barack Obama i Georg W. Bush.

Žene u Saudijskoj Arabiji pokrivaju glavu maramom, pa je to pravilo i za nemuslimanke sa Zapada. To pravilo često poštuju i zapadne političarke. Kad je tokom Obamine posjete tadašnja prva dama Michelle Obama odbila pokriti glavu maramom, Trump ju je preko Twittera optužio da je "uvrijedila Saudijce".

Međutim, nijedna žena u Trumpovom timu, uključujući i njegovu suprugu Melaniju i kćerku Ivanku, također danas nije pokrila glavu maramom što je izazvalo i malu konsternaciju među Saudijcima koji su dočekali Trumpove. Melanija i Ivanka su bez marame sjedile i među najvišim saudijskim zvaničnicima na sastanku sa saudijskim kraljem Salmanom, s kim se Melanija i rukovala.

Bilo kako bilo, Saudijci su dočekali američku delegaciju uz najviše počasti, na svim glavnim cestama postavljene su velike plakate sa slikama kralja Salmana i Trumpa. Jedna kompletna strana Hotela Ritz Carlton u kojoj je odsjela delegacija SAD-a je prekrivena portretom Trumpa čije je vozilo putem pratila počasna straža na konjima.

Iran, oružje, terorizam…

Saudijski mediji su odreda objavili lijepe riječi o Trumpu uz napomenu da se očekuje da će on zauzeti čvršći stav prema šiitskom Iranu u kojem su upravo održani izbori na kojima je novi mandat osvojio Hassan Rouhani.

Trump je tokom kampanje obećavao da će poništiti sporazum Zapada i Irana prema kojemu je Teheran odustao od svog nuklearnog programa, nakon čega je ukinuta većina sankcija toj zemlji, a firme sa zapada, među kojima i američki Boeing, dobili su poslove vrijedne nekoliko milijardi dolara. Međutim, Trump je nakon izbora kazao tek da se taj ugovor "još uvijek proučava".

Što se tiče saudijsko-saudijskih razgovora, tokom Trumpova boravka će se pregovarati i o finaliziranju ugovora teškog više od stotinu milijardi dolara. Njime bi američka vojna industrija isporučila Saudijskoj Arabiji tenkove, vojne brodove, protivraketne sisteme... Za nedjelju je najavljen Trumpov govor s naglaskom na borbu protiv terorizma.

U Trumpovoj delegaciji su, između ostalih, i državni sekretar Rex Tillerson, savjetnik za sigurnost Henry McMaster, ministar trgovine Wilbur Ross šef kabineta Reince Priebus, glavni strateg Steve Bannon, viša savjetnica i kći Ivanka Trump te njezin muž Jared Kushner, također Trumpov savjetnik.

VIDEO 1

VIDEO 2

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran