Utorak, 23 Svibanj 2017 15:50

Brojni lijekovi od sada po mnogo nižim cijenama u bh. apotekama

Agencija za lijekove i medicinske usluge BiH objavila je maksimalne veleprodajne cijene lijekova za tržište BiH kojih će se od polovine juna morati pridržavati sve apoteke u BiH.

 

Zyllt, Plavix, Hipolip, Enalapril, Ranitidin, Pancef su samo su neki od mnogobrojnih lijekova koji će se u svim apotekama širom BiH biti dostupni po novim, dosta nižim cijenama, piše Buka.

Cijena pojedinih lijekova, biće niže i za više od 50 posto od dosadašnjih cijena.

Dugo najavljivano sniženje cijena omogućeno je Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, koji je nedavno stupio na snagu. Kako su nam ranije potvrdili u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, za korekciju cijena u apotekama biće potrebno od 15 do 30 dana. To znači da će svi lijekovi po novim cijenama biti najkasnije do 20 juna .

Podsjetimo cijene lijekova u BiH su već godinama daleko najveće u region, pa ih je većina pacijenata do sada nabavlja u susjednim zemljama. Poređenja radi cijena lijek Zyllt, koga koriste srčani bolesnici od 28×75 mg di sada je bila oko 33 marake ili primjera radi Plavixa koji je zamjenski lijek oko 35 maraka. Njihove nove cijene su unano niže – Zyllt 17,64 marke, a Plavix 22,68 marke. Cijena Hipolipa za snižavanje masnoća u krvi, od 10 mg je trenutno nešto preko 8 maraka, dok njegova maksimalna cijena uskoro neće prelaziti 5,10 maraka.

Cijena Plaviksa sa 28 tableta, koja sada košta oko 33 marke, u apotekama uskoro trebalo da košta najviše 27,20 maraka.

Znatno će pojeftiniti i antibiotik Pancef koji se često propisuje djeci za liječenje bakterijskih infekcijajer će umjesto dosadašnjih 18 maraka, ubuduće njegova maksimalna veleprodajna cijena biti 8,83 maraka.

Kako su nam ranije rekli u Agenciji očekuju se uštede od 50.000.000 KM gledano na ukupno tržište lijekova u BiH, kao i da su iz pomenutog Prvilnika izuzeti lijekovi koji se izdaju bez ljekarskog receprta.

Na OVOM linku možete pogledati tabele sa pojedinačnim izračunom maksimalne veleprodajne cijene lijeka u BiH za svako pojedinačno pakovanje lijeka.

Izvor: fokus.ba 

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p