Utorak, 23 Svibanj 2017 16:10

Amerikanci u crkvi pjevaju bosansku ilahiju "Samo Allah istina je"

Greenfield Harmony, višegeneracijski hor iz gradića Greenfield u američkoj državi Massachusetts, održao je novi koncert u metodističkoj crkvi Wesley 14. maja, koji se u SAD-u obilježava kao Majčin dan.

Na repertoaru ovog pjevačkog zbora, koji čini 75 glasova, našlo se nekoliko pjesama iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Južnoafričke Republike, Afganistana i Rusije kao i afroamerički gospeli, sufijske, hebrejske i brojne druge tradicionalne pjesme.

Inače, voditeljica Greenfield Harmony zbora je Mary Cay Brass. Ona je kao Fulbrightova stipendistica proputovala bivšu Jugoslaviju proučavajući balkansku tradicionalnu muziku.

- Muzika gradi mostove među ljudima, ali i izgrađuje same ljude dok pjevaju pjesme drugih naroda. Pjevajući mi prepoznajemo i slavimo te kulture – kazala je Brass. Ona je istaknula da će se na repertoaru 14. maja naći bosanska ilahija "Samo Allah istina je", jevrejska pjesma "Blessing" te južnoafrička "Thabacheue". Ray Sebold, tenor u ovom horu kazao je za Recorder da je sa svojim minizborom Brass Village Harmony u dva puta putovao u Bosnu.

- Pjevamo tradicionalne pjesme iz brojnih zemalja koje imaju snažnu pjevačku tradiciju. To nam daje uvid u kulturu tih zemalja. Ta muzika je bezvremenska – kazao je Sebold.

Brass je navela da pjevanje liječi rane i daje ljudima neku novu energiju. Napomenula je da će sav novac od ulaznica biti doniran Međunaronoj školi u Brattleborou u američkoj državi Vermont za program Pomirenje nakon konflikta kroz kulturu.

Pogledajte kako izgledaju njihovi nastupi kako u manjem, tako i u punom sastavu.

VIDEO 1

VIDEO 2

VIDEO 3

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran