Četvrtak, 25 Svibanj 2017 17:57

Odata počast žrtvama sa tuzlanske Kapije: Otac ubijene Lejle poslao poruku mladima

Rijeka ljudi slila se danas na Slanu Banju u Tuzli, gdje je posljednji smiraj našla većina ubijenih u zločinu na tuzlanskoj Kapiji. Suze roditelja, braće, sestara i teški mir. Čuo se samo cvrkut ptica dok je kolona koja je odavala počast ubijenima prolazila. U čast žrtava u nebo su pušteni bijelu golubovi.

 

 
 
 
 
 

Nakon toga na tuzlanskoj Kapiji cvijeće i svijeće za 71 mladi život, koji je 25. maja 1995. godine ugasila agresorska granata s Ozrena.

Na slanoj Banji počiva i Asim Slijepčević, koji je tog kobnog 25. maja u grad izašao da proslavi 20. rođendan.

Tragičan Dan mladosti

- Asko je rođen 23. maja 1975. godine i porodično smo na taj datum obilježeili njegov rođendan. Međutim, kroz dva dana izašao je da proslavi sa drugovima - priča Asimova majka Esma.

Ona kaže da je njen sin toga dana imao kolokvij na fakultetu te je prošao kroz grad koji je bio okupan suncem nakon nekoliko kišnih dana.

- Bio je posebno raspoložen i rekao je kako su djevojke lijepe, dotjerane i da se osjeti Dan mladosti. Bio je jako sretan taj dan. U žurbi je izašao, čekao ga je najbolji drug Samir, a ja sam mu dala sat i ličnu kartu. To je posljednji put da sam ga vidjela, a taj sat i lična karta su ono što su mi vratili nakon tog kobnog 25. maja - ispričala je Esma Slijepčević.

Šemsudin Alagić branio je našu zemlju na planini Majevici kada je poginuo njegov sin Elvis, reprezentativac BiH u stonom tenisu.

- Kada smo čuli šta se dogodilo, suborci na liniji su mi rekli da pozovem i provjerim da li mi je sin dobro. Nisam htio to da učinim, jer sam mislio da on nikada ne bi bio tu. Ali eto, nikad ne reci nikad - priča Šemsudin o svom Enki.

Kaže da ništa nije znao dok nije došao kući sa ratišta.

- Vidio sam narod pred kućom i odjednom mi je sve postalo jasno - dodaje Šemsudin.

Elvis je u julu trebao otići na Evropsko prvenstvo u stonom tenisu, ali se to nije desilo. U njegovu čast se svake godine u Tuzli igra memorijalni turnir.

Tuga koja se ne može ispričati

Svoju kćerku Lejlu na Kapiji je izgubio Hilmo Bučuk, koji kaže da se tuga koja traje 22 godine ne može ispričati i prenijeti.

- Novak Đukić je osuđen, ali je pobjegao zahvaljujući Sudu BiH, a dodatno boli što niko drugo nije niti procesuiran. U suštini su svi na slobodi i ispada da niko nije kriv - kaže Bučuk.

Dodaje da je njegov dojam da roditelji nikada neće dočekati pravdu za Kapiju.

- Mladima poručujem da nikada ne zaboravimo Kapiju, da im mi stariji prenosimo šta se desilo. To je bilo namjerno ubijanje djece i civila i na to treba stalno podsjećati. Jedina svijetla tačka je Grad Tuzla, koji na jedinstven i dostojanstven način obilježava. Kapija je za Tuzlu svetinja i u tu svetinja ne treba niko dirati - rekao je Hilmo Bučuk.

Nura Alispahić danas je iz Srebrenice došla se isplače na mezaru svog sina Admira. Tragedija koju je ova žena doživjela tokom rata može se ispričati, ali njenu tugo teško se može pojmiti.

- Admir je u Srebrenici ranjen 1993.godine, avionom je izmješten u Tuzlu na liječenje. Kasnije je bio raspoređen u vojnu policiju u Tuzli, gdje je poginuo 25. maja 1995. godine. Drugi sin Azmir je nakon pada Srebrenice pošao s vojskom preko šuma. Zarobljen je i "Škorpioni" su ga ubili kada je imao samo 16 godina - priča Nura Alispahić.

Ova žena gledala snimak na kojem joj zločinci ubijaju jedno dijete, a kaže da je saznala da je Admir prije smrti u tuzlanskoj bolnici rekao "da je moja majka tu, ona bi me spasila".

Brojne delegacije političkih dužnosnika od nivoa Grada, pa do države BiH, položili su cvijeće i odali počast žrtvama. U Tuzli i Tuzlanskom kantonu danas je Dan žalosti.

 Izvor: FENA 

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p