Nedjelja, 28 Svibanj 2017 19:00

NIJEMCE RAZBJESNILA TRUMPOVA IZJAVA: "Predsjednik SAD-a je uvredljivi autokrata"!

Trump je u Bruxellesu razgovarao s predsjednicima Evropskog vijeća i Komisije Donaldom Tuskom i Jean-Claude Junckerom te im je, po pisanju medija, rekao kako su 'Nijemci loši, jako loši'.

- Pogledajte milione automobila koje prodaju u SAD-u. Strašno. To ćemo prekinuti - izjavio je Trump.

- Ako neko govori da su Nijemci loši, to ne znači da se to može doslovce prevesti - komentirao je Juncker na margini summita G7.

Isto misli i Trumpov ekonomski savjetnik Gary Cohn.

- Rekao je da su loši kad je trgovina u pitanju. Inače nema problema s Njemačkom, samo s njihovom trgovinom - objasnio je Cohn.

Juncker je sugerirao da su Trumpove riječi 'prenapuhane' pri prevođenju za članak na njemačkom.

Spiegel je koristio riječ 'böse', što može značiti i 'zao'.

- To je pretjerano. Nisam stručnjak za engleski, kao što svi znaju, ali loš ne znači zao. Loš je dovoljno - rekao je Juncker.

Predsjednik EK kazao je i da Trump 'uopće nije bio agresivan kada je to govorio'.

- A ja sam mu dao do znanja - nastavio je Juncker, 'da SAD ne može upoređivati svoju trgovinu s jednom zemljom članicom, nego s cijelim blokom'.

Sjedinjene Države imale su prošle godine  64,9 milijardi dolara deficita u trgovini s Njemačkom, a 146,3 milijarde deficita s cijelom Unijom.

Njemačka vlada u petak je reagirala suzdržano na Trumpovu izjavu, koji je, opisujući njemački trgovinski višak u odnosu na SAD, Nijemce nazvao 'vrlo, vrlo lošima', dok je socijaldemokratski kandidat za kancelara Martin Schulz Trumpovo ponašanje opisao kao autokratsko i uvredljivo.

- Trgovinski višak poput onog s SAD-om nije ni 'zao' ni 'dobar', nego je jednostavno plod međusobnog odnosa ponude i potražnje na svjetskim tržištima - odgovorio je kratko zamjenik glasnogovornika Njemačke vlade Georg Streiter.

On je objasnio kako trgovinski višak nije proizvod neke odluke na ekonomsko-političkom planu, nego nastaje na osnovu mnogih faktora poput cijene nafte, kursa eura i investicija.

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i kancelarski kandidat ove stranke na predstojećim parlamentarnim izborima Martin Schulz oštro je napao Donalda Trumpa zbog njegova ponašanja.

- Potpuno je neprihvatljivo da se Donald Trump ponaša u stilu autokratskog vođe. I prema kancelarki Angeli Merkel odnosi se ponižavajuće - rekao je Martin Schulz.

Schulz je dodao da se ovakvoj vrsti ponašanja mora 'odlučno i ogorčeno oduprijeti'.

Neki njemački mediji Trumpovu rečenicu interpretirali su ne kao 'Nijemci su zli', nego 'Nijemci su loši'.

Njemačka agencija DPA objavila je i dugu listu Trumpovih statusa na Twitteru u kojima američki predsjednik predmete, pojave ili osobe opisuje kao 'zle' ili 'loše'.

Izvor: Slobodna Bosna 

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran