Subota, 03 Lipanj 2017 19:25

Pogledajte tv duel američke novinarke i ruskog predsjednika

Televizijska voditeljica NBC Newsa Megyn Kelly, koja je jučer bila moderator plenarnog zasjedanja ekonomskog foruma u St. Peterburgu, pokušala je da "raščisti priču" o ruskim hakerima koji su navodno utjecali na izbore za predsjednika SAD-a prošle jeseni.

Ona je sedam puta pitala predsjednika Rusije Vladimira Putina u vezi s ovom temom, formulirajući pitanja na razne načine.

Kelly je prvo zanimalo Putinovo mišljenje o izvještajima američkih specijalnih službi iz kojih slijedi da je Moskva učestvovala u cyber-napadima koji su utjecali na pobjedu Donalda Trampa na predsjedničkim izborima.

- A da li ste vi čitali ove izvještaje? – uzvratio je Putin, na šta je cijela sala reagirala smijehom.

Voditeljica je odgovorila da je čitala "javnu verziju". Ruski predsjednik je na to optužbe na račun Moskve uporedio sa scenom s dugmićima i jaknom iz poznatog sovjetskog filma iz 1974. godine "Ljudi i manekeni" u kojoj glumi Arkadij Rajkin. Putin je konstatirao da "javna verzija" izvještaja, zapravo, nema sadržaj.

On je naglasio da u tim izvještajima nema ničeg konkretnog, da nema predmeta analize. Putin je još jednom pitao Kelly da li je čitala dokumente, a na njeno osmjehivanje i ćutanje odgovorio je:

- Znači da niste čitali. A ja sam čitao. Čitao sam te izvještaje. U njima nema ničeg konkretnog, samo pretpostavke i zaključci na osnovu ovih pretpostavki. Kako su govorili na jednom mjestu na kojem sam radio: "adrese, pojavljivanja, prezimena dajte". Gdje je sve to? - zapitao se Putin.

Kada je Kelly ponovo kazala da postoje dokazi o umiješanosti Rusije u cyber-napade i otisci koje su hakeri ostavili, predsjednik Rusije joj je objasnio da je uz pomoć savremenih tehnologija moguće optužiti za hakerske napade čak i trogodišnju kćerku moderatora diskusije.

- Otisci kopita, rogova? Kakvi otisci? Prekinite - rekao je Putin.

Ona je zatim pitala indijskog premijera Narendru Modija, koji je sjedio pored ruskog predsjednika, da li vjeruje u to da se Rusija ne miješa u unutrašnju politiku drugih zemalja.

Putin joj je savjetovao da to pitanje postavi predsjedniku Moldavije Igoru Dodonu, što je ponovo izazvalo smijeh u sali. Indijski premijer Modi je uz osmijeh rekao da ne misli da se Moskva miješa u poslove drugih država.

Kelly je odlučila da priđe s druge strane, podsjetivši na temu koja je u ovom trenutku omiljena u Washingtonu – na susret ruskog ambasadora Sergeja Kisljaka sa članovima Trumpovog tima, na kojima je, navodno, bilo riječi o ukidanju sankcija Rusiji.

- To je, jednostavno, nekakva histerija i nikako je ne možete prekinuti! Treba vam dati tableticu nekakvu, šta li?! Ima li neko tableticu? Dajte tableticu! Istina, časna riječ. Moj odgovor je – ne! Nikakvih dogovora nije bilo, nisu čak ni stigli da započnu bilo kakve razgovore. Ambasador se s nekim sastao! A šta je posao ambasadora? To je njegov posao, za to prima novac. On mora da se sastaje, da razgovara o aktuelnim pitanjima, da se dogovara. Šta on tamo treba da radi? Da ide u kojekakve institucije, a da ga potom zbog tih posjeta istjeruju s posla? Vi ste tamo sasvim poludjeli, ili šta? To je diplomatska služba - odgovorio je Putin.

VIDEO

Izvor: Slobodna Bosna 

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran