Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 12:49

Arapske zemlje prekinule diplomatske odnose sa Katarom: Reagirali Iran i SAD

Visoki iranski zvaničnik izjavio je danas da prekid diplomatskih odnosa s Katarom neće pomoći u riješavanju krize na Bliskom istoku, prenosi agencija Reuters.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati te Egipat prekinuli su odnose s Katarom optužujući ga da „podržava terorizam“. Sankcijama se danas pridružio i Jemen.

Vodeće aviokompanije poput Etihada i FlyDubai su suspendovale letove za Katar, a zatvoreni su svi granični prijelazi između tih država. Riječ je o najvećoj krizi između Zaljevskih zemalja posljednjih decenija. U središtu krize je odnos prema Iranu.

- Prekid diplomatskih odnosa i zatvaranje granica. To nije način za riješavanje krize. Agresija i okupacija ne može imati za rezultat ništa drugo do nestabilnost - izjavio je Hamid Aboutalebi, zamjenik šefa Kabineta iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

Američki državni sekretar Rex Tillerson, koji se nalazi u Australiji izjavio je da se razlike među državama trebaju riješiti razgovorima, te je pozvao zemlje na dijalog. Pakistanski zvaničnici su, prenose agencije, rekli da nemaju namjeru prekidati diplomatske odnose sa Katarom.

Katar je u ponedjeljka izrazio žaljenje zbog odluke Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina te Egipta da prekinu diplomatske odnose zbog navodne podrške terorizmu, prenijela je Al Jazzera.

- Mjere su neopravdane i zasnovane na tvrdnjama i optužbama bez osnova - kaže se u saopćenju iz Ministarstva za vanjskih poslova Katara.

Ustvrdili su da ta odluka neće utjecati na normalni život „građana i stanovnika Katara“, prenosi agencija Reuters.

Prošli mjesec Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su blokirali nekoliko kataskih medija, uključujući i Al Jazeeru zbog izjava koje je dao katarski emir Sheikh Tamim Al Hamad Al Thani.

On je navodno Iran nazvao „islamskom silom“ te je kritikovao politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Teheranu. Izjave su se pojavile i na zvaničnoj novinskoj agenciji, ali je Katar kasnije pojasnio da je internet stranica hakirana i da je vijest lažna.

Katarskim državljanima je naređeno da za dvije sedmice napuste UAE, a diplomatama je dato 48 sati da napuste Saudijsku Arabiju. Bahrein je posebno optužio Katar da destabilizira tu zemlju te da se miješa u unutrašnje stvari.

Izvor: Bportal.ba

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran