Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 16:28

Dodikov savjetnik Arie Livne mjesečno primi 29.000 KM, a penzionerski bračni par iz Banje Luke 670 KM

Zastupnik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Branislav Borenović je na posljednjem skupštinskom zasjedanju postavio zastupničko pitanje Vladi RS-a, a u ime penzionerskog bračnog para iz Banje Luke, u kojem je tražio da uporede mjesečna primanja šefa Predstavništva RS-a u Izraelu Ariea Livnea, sa penzijama u ovom entitetu.

Borenović je tom prilikom iznio podatak da Livne, po raznim osnovama, mjesečno prima 29.000 KM, dok dvoje penzionera zajedno dobiju oko 670 KM!

Iz Vlade RS-a su mu na to dostavili neprecizan odgovor o tome kako su "opredijeljeni da povećaju penzije", a da su plaće šefova predstavništava RS-a u inostranstvu definisane posebnim pravilnikom.

- Dobrivoje, koji je penziju zaradio u "Rudi Čajavecu", ima penziju 376 maraka mjesečno, a njegova supruga Milka, koja je zaradila penziju u "Incelu", ima penziju 294 KM. Da li je moguće da neki čovjek od 96 godina Arie Livne, Dodikov savjetnik, ima plaću 4.000 KM kao šef nekog predstavništva u Izraelu, a još se na televiziji javno pohvalio da ima i penziju u Izraelu 25.000 maraka? Penzioneri su pitali zar nije sramota, da Livne, koji ima 96 godina, mjesečno dobija 29.000 KM, a oni sa 670 maraka treba da prežive na ovoj skupoći u Banjoj Luci – naveo je Borenović.

U odgovoru iz Vlade RS-a se objašnjava da se plaća šefa predstavništva Republike Srpske u inostranstvu utvrđuje tako da se osnovica za obračun plaće, koju posebnom odlukom utvrđuje Vlada RS-a za svako predstavništvo pojedinačno, uzimajući u obzir troškove i standard života građana države sjedišta, množi sa pripadajućim koeficijentom propisanim za to radno mjesto.

- Također, Vlada RS-a je opredijeljenja za povećanje penzija i kontinuirano čini napore za poboljšanje uslova života svih građana u RS-u – naveli su u Vladi RS-a.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p